Spring naar de content

Rosenmöller is het even kwijt

Paul Rosenmöller weet even niet meer waarom hij in 2002 de politiek verliet. Doodsbedreigingen na de moord op Fortuyn, zoals hij toentertijd zei? ”Nee, die waren juist voorbij.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Op het eerste gezicht een onschuldig interview in een opinieblad voor ondernemers dat niemand voor zijn lol leest (Forum, #9). Paul Rosenmöller, u weet wel, de ideale schoonzoon die ooit fractievoorzitter was van GroenLinks, spreekt zich in één pagina jubelend uit over de manier waarop hij in 2002 uit de politiek stapte. ”Een politicus heeft een beperkte houdbaarheidsdatum,” zo zegt hij. ”Iemand anders moest de kar gaan trekken.” 

Pas later in het interview wordt het écht spannend: ”Mijn vertrek had ook niets te maken met de bedreigingen tegen mij en mijn gezin na de moord op Fortuyn, want die waren juist voorbij.”

Geachte heer Rosenmöller, het mag dan wel al een behoorlijke tijd geleden zijn dat u eruit stapte, we zijn uw reden van vertrek nog niet helemáál vergeten. Voor diegenen die dat wel zijn: Rosenmöller beweerde halverwege november 2002 op een persconferentie dat de (doods)bedreigingen die hij ontving na de dood van LPF-voorman Fortuyn – vandaag overigens precies negen jaar geleden – een van de voornaamste redenen was dat hij de weg vrijmaakte voor Femke Halsema. “De naschokken zijn heftig en nog steeds voelbaar,” sprak hij toen. “Ze onttrekken bovendien bakken energie.”

Dat hij een professionele draaikont is, wisten we al. Na de val van het kabinet-Balkenende I op 16 oktober 2002, stelde hij zich direct beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker, om daarna toch op zijn besluit terug te komen. Ja, die bedreigingen hè.

Nu waren die ook wel heftig. Rosenmöller – die fel van leer trok tegen Fortuyn, en hem onder meer ‘een eendagsvlieg zonder oplossingen’ noemde – ontving nog op de avond van de moord brieven en mailtjes waarin werd gesteld dat ook hij niet lang meer te leven had. Al snel werd de politicus onder permanente bewaking gesteld, die na vier maanden langzaam werd afgebouwd.

Tegenwoordig houdt Rosenmöller zich verre van politiek. Hij combineert tv – en -commissiewerk. “Terug naar de politiek? Ik mis het eigenlijk niet,” zegt hij in Forum. Juist, ja. Het zal ons niet verbazen als Rosenmöller binnenkort ergens burgemeester wordt.

Onderwerpen