Spring naar de content

De erfenis van Osama bin Laden

Nu meneer Laden is doodgeschoten en foto’s hiervan voorlopig staatsgeheim blijven, richten de media zich massaal op de spulletjes die de al-Qaida-leider naliet in zijn knusse villa in het pittoreske Abbottabad. Osama blijkt een fervent coladrinker te zijn geweest en in zijn achtertuin groeide genoeg marihuana om een kleine coffeeshop een jaar lang van stuff te voorzien. Welke erfenis laat Osama bin Laden na aan de wereld?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Twee handlangers van Osama bin Laden kochten regelmatig Coco-cola dan wel Pepsi. Opmerkelijk, aangezien beide merken geen goede naam hebben in de islamitische wereld. Zo zou het Coca-cola-logo in spiegelbeeld het bestaan van Mohammed ontkennen. Pepsi zou een afkorting zijn van ‘Pay Every Penny Save Israël’.  Hoewel Osama iets te slim lijkt om in die onzin te geloven, blijft het opmerkelijk dat de grootste jihadstrijer koos voor Amerikaanse merken en niet voor Mecca-cola.

Eerlijk is eerlijk, marihuana groeit in Pakistan zoals paardenbloemen in Nederland. Maar ook in Pakistan verstopt wiet zich niet uit zichzelf netjes in een rechte lijn tussen de andere gewassen. Aangezien de planten net buiten de Osama-villa staan kun je ervan uitgaan dat het voor eigen gebruik werd gekweekt. Van Osama is bekend dat hij nierproblemen had, wellicht gebruikte hij de cannabis als pijnstiller. En nu we toch lekker aan het speculeren zijn, misschien bracht Osama het merendeel van zijn tijd wel zo door. In de ene hand een flesje Pepsi, in de andere hand een joint en op de televisie non-stop Family Guy.

Abbotadad zelf begint intussen een heuse toeristische attractie te worden. Het aan de zijderoute gelegen plaatsje had al enige nationale bekendheid als een idyllische vakantieplek. De plaatselijke bevolking maakt zich zorgen over welke nieuwe toeristen er op de sterfplaats van Osama bin Laden afkomen. Mohammed Fayaz, een plaatselijke bouwopzichter, vreest dat er alleen maar gedonder van komt: “De hele wereld wil dit zien, dat kan gevaarlijk voor ons zijn, omdat er van alles kan gebeuren.”

De plaatselijke district-chef Zaheer ul-Islam heeft al laten weten dat de villa nooit een attractie zal worden. Niet zo vreemd, aangezien het pand op loopafstand van het Pakistaanse Sandhurst staat. Maar afbreken ligt in Pakistan ook gevoelig, gezien het gebrek aan huisvesting voor scholen. Professor Khurshid Ahmed gelooft niet dat het veel uitmaakt wat er met het gebouw gaat gebeuren: “Het gaat niet om de plaats, het gaat om het idee. Of we het leuk vinden of niet, goed of slecht, Osama is boven alles vooral een symbool geworden.”