Spring naar de content

Deze foto’s mag u niet zien van de RVD

Fotograaf Arthur Batenburg kwam afgelopen zondag een wel heel opmerkelijke stoet tegen. Tijdens een wandeling in het bos bij Apeldoorn zag hij ineens koningin Beatrix. Ze was vergezeld van prins Friso, prinses Mabel en haar twee dochters, maar ook Desmond Tutu, Richard Branson en Kofi Annan. De hooggeplaatsten maakten een ritje in twee drie koetsen. Natuurlijk schoot Batenburg direct zijn rolletje vol, maar nu blijkt dat dat helemaal niet mag van de RVD! “Als dit persvrijheid voorstelt, dan zijn we behoorlijk diep gezonken met z’n allen.” ?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Beatrix was daar als gastvrouw en volgens Batenburg maakte het gezelschap een relaxte indruk: “Ze zwaaiden vriendelijk naar de mensen en schenen er geen enkel probleem mee te hebben dat er foto’s werden gemaakt.” Batenburg was naar eigen zeggen zeker niet de enige die het opmerkelijke gezelschap op de gevoelige plaat vastlegde. “Het was allemaal heel spontaan; er was ook geen opzichtige beveiliging aanwezig of zo. Alleen bij de lunch in het paviljoen werd mij vriendelijk verzocht ergens anders te gaan zitten.”

Zijn verbazing was dan ook groot toen hij tevergeefs de foto’s probeerde te verkopen: “Er waren genoeg bladen die bereid waren om te betalen, alleen had de RVD toen al besloten om de publicatie van de foto’s te verbieden.” De RVD heeft beloofd om nog naar buiten te komen met een ‘gearrangeerd moment’. Batenburg heeft de hoffotograaf ook in actie gezien: “Die man maakte alleen maar standaardplaatjes, terwijl ik Mabel en Friso er echt heel spontaan heb opstaan.” 

De mediacode was ooit bedoeld om de privacy van – met name minderjarige – leden van het Koninklijk Huis te beschermen. Maar de RVD gebruikt de code steeds meer als algemeen censuurinstrument. In 2009 werd de voorlichtingsdienst nog op de vingers getikt door de rechter in een zaak tegen de Associated Press. Hoewel de rechter oordeelde dat het recht op privacy van het koninklijk huis belangrijker was dan de vrijheid van meningsuiting, was er ook stevige kritiek op de wijze waarop de RVD de mediacode gebruikte. Deze zou bedoeld zijn voor ‘mediamomenten’, en niet om te beslissen of een privéfoto mag worden gepubliceerd.

“Ik snap dat er privacyregels zijn, maar als de koningin zich op publiek terrein laat omringen met allerlei beroemde mensen en ook nog eens spontaan gaat zwaaien, dan kun je dat moeilijk privé noemen. Als dit de persvrijheid in Nederland voorstelt, dan zijn we behoorlijk diep gezonken met z’n allen,” aldus de fotograaf. Meer zien van Arthur Batenburg? Kijk op www.arthurbatenburg.nl.

UPDATE, 17.09 uur – De bijeenkomst zondag was in het kader van The Elders, een club waar Mabel voorzitter van is. Nelson Mandela bracht de leden, onder wie behalve Desmond Tutu en Kofi Annan ook Jimmy Carter en Mary Robinson, bij elkaar. Nieuwsuur biedt vanavond aandacht aan The Elders.
UPDATE, 17.15 uur – En we hebben meer foto’s.

Zie ook:
NVJ: ‘Koetsfoto’s zijn duidelijk nieuwswaardig’
Waarom Richard Branson ontbreekt op de Huis ten Bosch-foto met Beatrix

Onderwerpen