Spring naar de content

Zo kwetst gekke Gretta

Natuurlijk, als journalist moet je beide kanten aanhoren, nooit te snel conclusies trekken en een overwogen artikel neerpennen. Maar soms moet je ook zeggen wat op je hart ligt. Dat ga ik nu doen – HP/De Tijd blijft een opinieblad, niet waar? Komt-ie: Gretta Duisenberg is een [[popup file=”2011-05/gretta2.jpg” description=”antisemiet” align=”inline” ]]. “Tenslotte, mijn man en ik kregen van de joodse gemeenschap in Amsterdam Oud-Zuid, een concentratiegebied van welgestelde zionistische families, regelmatig agressie te verduren.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Eerst een misverstand uit de weg ruimen. VPRO-journalist Alexander Bakkes (Zomergasten) zat fout met zijn eerste tweets. Gretta Duisenberg heeft helemaal niet zitten bellen tijdens Dodenherdenking dit jaar. Iets dat Bakkes later ook heeft toegegeven in z’n tweets. Dat zijn moeder uitbater is van het restaurant in kwestie hadden we overigens ook wel willen weten. Maar het leed was al geschied; het moet voor Gretta Duisenberg niet leuk zijn geweest om dergelijke, dus niet waarheidsgetrouwe verhalen in de couranten te lezen.

Maar nu heeft mevrouw Duisenberg op haar website dus een verklaring afgegeven. Die vindt u hier. (Duisenberg is voorzitter van Stop de Bezetting, Marcel van Dam (PvdA SP) en Thomas Lepeltak (WNL) zitten in het ‘comité van aanbeveling’. Ze krijgt ook subsidie.) En die verklaring is niet helemaal in de haak wat mij betreft. Iets dat al eerder is voorgekomen. Het Meldpunt Discriminatie Internet oordeelde eind vorig jaar na een klacht van uw verslaggever dat Duisenberg cum suis zich schuldig maakte aan het ‘beledigen van een bevolkingsgroep‘ op de website in kwestie.   

Eind vorig jaar startte Leon de Winter de actie ‘Ook ik vind dat Gretta Duisenberg de eretitel antisemiet verdient!’, een initiatief dat ik van harte ondersteunde. Maar nu gaan de handschoenen uit. I say it loud and proud: ik vind Gretta Duisenberg een antisemiet. Het venijn van haar verklaring zit namelijk in de spreekwoordelijke staart. Wie met droge ogen op haar website tikt: “Tenslotte, mijn man en ik kregen van de joodse gemeenschap in Amsterdam Oud-Zuid, een concentratiegebied van welgestelde zionistische families, regelmatig agressie te verduren,” is niet helemaal goed. Het woord ‘concentratiegebied’ alleen al. Waarom die woordkeuze? Ik ga mee met wat Volkskrant-columniste Nausciaa Marbe daarover zegt. Duisenberg schrijft dit volgens Marbe enkel en alleen in de hoop om te ‘kwetsen en pijnigen‘.

Richt ik me nu even tot het lijdend voorwerp persoonlijk – schroom desondanks niet om verder te lezen.

En hoe zit dat met die ‘dergelijke Israëlische intimidatie’, mevrouw Duisenberg? Heeft u het nu over uw mede-Amsterdammers? En waarom heeft u nooit aangifte gedaan van die zestig (!) maal dat u in 2009 bent ‘gemolesteerd’ door Amsterdamse joden? U zegt dat Amsterdamse joden op u hebben ingereden. (Wel knap overigens, dat u De Jood Achter het Stuur kunt identificeren. Is het de neus, de pijpenkrullen, de kippah? Hoe herken je De Chaufferende Jood eigenlijk?) Wie in één jaar tijd zestig maal wordt gemolesteerd, zal op zijn minst toch één keer aangifte hebben gedaan? Laat mij drie, twee of tenminste één aangifte zien, mevrouw Duisenberg.

Of u nu wel of niet stil bent geweest in die twee cruciale minuten, interesseert mij niet eens zo veel, mevrouw Duisenberg. Het is ook een kwestie van opvoeding; bij ons in het dorp waren we gewoon twee minuten stil om acht uur. Dat was het minste wat we, achteraf, konden doen voor de familie Turksma. Door medicijngebruik viel u van uw stoel; die dingen gebeuren. Er is sprake geweest van een mediahetze, zo veel is wel duidelijk. Aan de andere kant, een gevoel voor timing en decorum heeft u nooit gehad. Maar met die ene zin over dat ‘concentratiegebied van welgestelde zionistische families’ in Oud-Zuid laat u uw ware gezicht zien. Het is u helemaal niet te doen om de Palestijnen en de Israeli’s. Het is u te doen om de joden.     

Heeft u geen gevoel voor fatsoen, mevrouw? Kent u werkelijk geen gevoel voor fatsoen?

Naschrift: Verslaggever dezes kent de reageerders inmiddels een beetje. Een deel van u is voornemens te zeggen: “Palestijnen zijn ook semieten, dus hoe kunt u mevrouw Duisenberg een antisemiet noemen?” Om die discussie te vermijden: vervang antisemiet door jodenhaatster en het probleem is opgelost.