Spring naar de content

Sneue vrijgezel?

Een vrouw zoekt liefde en raakt verzeild in een reeks kansloze relaties. Daarover gaat de roman van psychologe en journaliste Dominique Haijtema (1973). Herkenbaar. Maar ze heeft een originele benadering: zoek niet de ware, maar jezelf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

In Nederland wonen 2,6 miljoen singles. Amsterdam telt ruim 175.000 alleenstaanden tussen de 30 en 49, volgens Het Parool. Single zijn wordt toch gewoon geaccepteerd?
“Ik was zelf een tijd vrijgezel en kreeg daar regelmatig vragen over. ‘Hoe kan dat nou, zo’n leuke vrouw zonder man?’ Dat vond ik gek. Aan iemand met een relatie vraag je toch ook niet: ‘Kun je niets beters krijgen?’ Of: ‘Kun je niet goed alleen zijn?’ Alleen zijn wordt blijkbaar nog steeds als afwijkend gezien. Terwijl er steeds meer vrijgezellen zijn en moderne manieren om samen te leven, of apart, in verschillende relatievormen. We leven niet in het Midden-Oosten.”

Hoe kon dat dan, zo’n leuke vrouw zonder man?
“Daar had ik nooit een goed antwoord op, omdat ik mezelf die vraag niet stelde. Ik denk dat ik graag vrijgezel was. Ik hield van mijn werk en van mijn vrijheid. Maar soms knaagde het wel een beetje. Ik had ook die romantische droom. En een zwak voor romantische komedies waarin de liefde zaligmakend is. Tegelijkertijd vroeg ik me af waarom mensen een relatie willen. Het boek was een onderzoek. Is liefde maakbaar? Kun je besluiten: ik zoek een man, om er een half jaar later een te hebben?
“Verlangen hebben we allemaal – verlangen naar de grote liefde, naar aandacht en bevestiging. Die hoop, die hunkering en dat verlangen, is wat al die websites drijft. En de reden dat mensen in het café naar elkaar lonken, en zelfs in de supermarkt in boodschappenmandjes kijken: wie heeft er een eenpersoonsmaaltijd? Zo wanhopig zijn singles soms.”

Heb je zelf in boodschappenmandjes gekeken?
“Nee. Ik heb me wel voor het boek ingeschreven bij Relatieplanet. Vreselijk, ik noem het niet voor niets Animal Planet. Een depressief en plat gebeuren, met veel oppervlakkige standaardzinnen. Laatst stond er in NRC Handelsblad: er zijn 2,6 miljoen singles in Nederland en 3,5 miljoen mensen zijn ingeschreven bij datingsites als Relatieplanet. Dat is toch gek? Een op de drie van de mensen achter de profielen is dus helemaal niet beschikbaar.”

En speeddaten?
“Dat vond ik ook afschuwelijk. Onnatuurlijk, geforceerd, te snel.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen