Nieuwe voorzitter FNV Jong (ex-Fortuyn, ex-Ratelband, nu VVD): ‘Ik ben pragmaticus’
Alsof de FNV de duivel zelf had binnengehaald, zo klonken de kritieken toen de nieuwe voorzitter van FNV Jong bekend werd gemaakt. Dennis Wiersma (25) bleek namelijk een VVD’ er! Eentje met een verleden bij de LPF én bij Lijst Ratelband. En dat kan natuurlijk niet binnen een organisatie die opkomt voor gelijkheid. Tijd om Dennis eens voor te stellen. “Niet iedereen in de vakbond zal mijn stellingen waarderen.”
Jonge Fortuynisten, Lijst Ratelband, de VVD, je hebt er al een hele carriere opzitten voor je leeftijd!
Dennis Wiersma: “Het heeft mij ook wel verbaasd wat er allemaal is geschreven. Ik ben een VVD’er, met die andere partijen heb ik nauwelijks iets te maken gehad. Tien jaar geleden was ik 16 jaar, net als veel menen heeft de persoon Fortuyn mijn interesse in het fenomeen politiek gewekt. Ik heb toen een tijdje mailcontact gehad met de jonge Fortuynisten, meer ook niet.”
En je flirt met Lijst Ratelband?
“Lijst Ratelband was binnen de kortste keren weer opgeheven. Ik heb daar meer uit enthousiasme aan meegedaan, dan dat ik daadwerkelijk achter de standpunten van Ratelband stond. Achteraf had ik dat nooit moeten doen, zie het als een jeugdzonde. Ik vind het wel jammer dat mensen uit een bepaalde hoek dat gebruiken om mij allerlei dingen over mij te suggereren. Tijdens mijn studie sociologie heb ik me pas echt politiek ontwikkeld, de VVD zie ik als mijn eerste echte partij.”
Wat bedoel je met bepaalde hoek?
“Bepaalde mensen binnen de FNV vinden mij te rechts om FNV Jong te leiden, omdat ik bij de VVD zit – en omdat ik ooit op Fortuyn stemde. Zelf vind ik me behoorlijk pragmatisch, ik conformeer me dan ook aan de standpunten van de FNV. Daar sta ik ook 100% achter”
Het is ook wel een stap, van Fortuynist naar Vakbondsman.
“Waarom? Ik denk dat er in de tijd van Fortuyn ook veel vakbondsleden op hem stemde. Er zijn ook genoeg VVD’ers lid van een vakbond. Ik zie het probleem niet. de FNV is ook geen politieke partij maar een belangenbehartiger. Het een sluit het andere niet uit.”
Wat vind je van het beleid van het huidige kabinet?
“Met het huidige kabinet is het evenwicht zoek. Het is te ver doorgeschoten naar de rechterkant. Kijken we naar hoe het kabinet omgaat met jongeren dan zie je dat eigen belang weer boven publiek belang gaat. Je moet niet vergeten dat de groep kiesgerechtigden onder de 35 jaar slechts een kwart uitmaakt van het totaal aantal stemmers. Uit onderzoek blijkt dat de komende generatie het slechter zal hebben dan hun ouders. Het wordt tijd dat jongeren gezamenlijk voor wat tegenwicht gaan zorgen. Waarom is de hypotheekrenteaftrek heilig en de Wajong-uitkering niet?”
Hoe ga je dat doen? Vakbonden hebben nogal een stoffig imago.
“Door stellingen scherp neer te zetten en mensen te prikkelen binnen en buiten de organisatie. Dat zal niet iedereen binnen de vakbond even leuk vinden, maar als jongeren daardoor geïnteresseerd raken in de vakbeweging is het doel bereikt. De nuance komt daarna vanzelf. Met name VMBO’ers en MBO’ers bereiken we veel te weinig. Terwijl je bijvoorbeeld heel simpel kan uitleggen dat het niet normaal is wanneer Albert Heijn vakkenvullers ontslaat op het moment dat ze recht krijgen op een vast contract. Kortom: jongeren bewust maken over hun positie op de arbeidsmarkt.”
Worden jongeren uitgebuit door de oudjes?
“Jongeren worden te veel gezien als een makkelijke groep om op te bezuinigen. We moeten het kabinet duidelijk maken dat een echte investering in de toekomst een investering in jongeren is.”