Spring naar de content

Beleidsintimiteit

Onze parlementariërs kunnen binnenkort post van hem verwachten, beloofde Piet Hein Donner tijdens zijn speech op de Dag van de Persvrijheid. Daarin stelt de minister van Binnenlandse Zaken het oneigenlijke ge-wob (het verzoek om informatie op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur) aan de kaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Zijn ambtenaren, aldus een verontwaardigde minister, zijn mateloos veel tijd en energie kwijt aan informatieverzoeken van schandaalbeluste journalisten. Dat ligt niet aan tijdrovende procedures, maar aan redacties die dikwijls maar raak wobben en lak hebben aan de ‘beleidsintimiteit’ van bestuurders.

Verrassend genoeg leidt dit ook tot irritatie onder ambtenaren. Een voorlichter meldde ons onlangs moedeloos: “Ik heb het hier voor me liggen, maar ik mag niet zeggen wat er staat, want het zit nog in de procedure.” De gefrustreerde ambtenaar bood als noodoplossing alternatieve informatieoverdracht aan à la Watergate.

Donner kan de tijd die hij in de Kamerbrief stopt beter besteden aan het verbeteren van de transparantie. Dan bespaart hij zijn ambtenaren misschien wat frustratie en, belangrijker nog, tijdrovende tripjes naar de parkeergarage.