Maike Meijer

Ernest Marx 13 mei 2011 Leven

Maike Meijer (Nijmegen, 1967) is scenarioschrijfster en actrice. Met Margt Ros maakt zij de comedyserie Toren C. Op 13 mei start het derde seizoen.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Een beetje melancholisch. We hebben net de laatste aflevering van de nieuwe Toren C opgenomen. Een intensieve tijd van zes weken waarin de boog constant gespannen was. Ik vind het moeilijk om van zo’n periode afscheid te nemen. Nu maar wachten tot mijn onrust met een paar dagen vanzelf wegzakt.

Wie zijn uw helden?

Ik kan me erg optrekken aan mensen in mijn vak die iets bereikt hebben wat ik ook graag zou willen, zoals Ricky Gervais, Jennifer Saunders en Gummbah.

Aan wie ergert u zich?

Aan mezelf vanwege mijn onzekerheid. Ik heb met Margt de afgelopen jaren diverse prijzen gewonnen, maar nog steeds denk ik vaak: straks komen ze erachter dat ik het eigenlijk allemaal helemaal niet kan. Die onzekerheid is als een monster dat mij elk moment op mijn nek kan springen.

Bidt u weleens?

Heb ik weleens gedaan op een moment van diepe crisis. Ik ben een diep ongelovig mens. Het voelde erg hypocriet.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Nee. Daar heb ik helemaal niets mee.

Wat zijn uw dagdromen?

Nog een tv-programma en een film maken, een huis in Italië hebben, mijn huis verbouwen, een boek schrijven, alles verkopen en een restaurant in Frankrijk beginnen. Ik heb altijd dromen, en spreek die tot ergernis van mijn man ook uit. Ik zie hem dan denken: o god, wéér een nieuw project.

Wat is uw grootste angst?

Dat mijn kinderen iets overkomt of dat zij ongelukkig zijn.

Bent u aantrekkelijk?

Ik vond mezelf soms best aantrekkelijk. Ik moet nu mijn klerenkast aanpassen aan mijn veranderende lijf, mijn haar verven zodat ik geen grijze duif word en eigenlijk veel vaker sporten. Ik vind het leuk en belangrijk om er goed uit te blijven zien, maar het is een stuk harder werken.


Bent u monogaam?

Volmondig ja.

Wat is uw definitie van geluk?

Ervaren, creativiteit kunnen laten stromen en in het nu leven.

Waar schaamt u zich voor?

Mijn jaloezie, onrust, ongeduld en onhandigheid. Ik kan niet inparkeren en ben nog steeds slecht met computers. Ik ben totaal geen vrouw van de wereld, maar zou dat wel graag zijn.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Eergisteren, na de laatste take van de laatste draaidag van het nieuwe seizoen van Toren C.

Pure ontlading en blijdschap: het is ons weer gelukt!

Lijkt u op uw vader?

Ja. Hij is ook heel koppig, creatief en heeft een groot vermogen tot zelfspot. Dat ik altijd maar dromen heb en plannen maak waarvan de helft niets wordt, heb ik ook van mijn vader.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou wat losser in het leven willen staan en niet overal zo’n big deal van maken. Iets meer zijn zoals Sylvia Witteman in haar columns. Ik geef moeilijk de regie uit handen.

Wie is uw grootste liefde?

Marc. Vorig jaar mee getrouwd, maar al vijftien jaar samen. Ik vind hem steeds leuker worden.

Wat is uw grootste ondeugd?

Mijn fascinatie voor seriemoordenaars en verdwenen mensen. Van mijn vriendin kreeg ik als kerstgeschenk een boek met gruwelijke foto’s van plaatsen delict in Amsterdam van de laatste dertig jaar. Daar kan ik van smullen. Ik vind dat redelijk ziek van mezelf.

Hoe moedig bent u?

Moedig als ik weet dat ik iets echt wil. Dan kan ik ver gaan om het voor elkaar te krijgen. Op veel andere fronten ben ik laf. Ik ben bang om mezelf lijfelijk kwetsbaar op te stellen.


Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn twee kinderen. Zij hebben mij nederigheid bijgebracht.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Geduld, warmte, begrip, humor en zelfspot.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Humor, creativiteit en zelfspot, samen goed kunnen praten.

Wanneer was u het gelukkigst?

Toen ik laatst met mijn man en kinderen op vakantie was. Op zo’n moment voel ik me on-gelooflijk gezegend.

Hoe ontspant u zich?

In bad zitten. Elke avond drie kwartier. Behalve als het buiten te warm is.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik samen met Margt Toren C heb gemaakt. Ik ben er ontzettend trots op dat we samen producent zijn, het geschreven hebben, alles zelf spelen en dat er ook nog eens een markt is voor ons soort humor.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat ik te lang heb gedacht dat ik de beste actrice moest zijn, de muze van een regisseur. Ik ben dat niet. Ik heb me daar te lang op gefocust, en dat is echt zonde van mijn tijd geweest.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Door egocentrisme kan ik vergeten om attent te zijn of gewoon even te bellen als iemand bijvoorbeeld een onderzoek in het ziekenhuis heeft gehad of al twee weken ziek is.

Wat is de beste plek om te wonen?

Watergraafsmeer in Amsterdam.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Niet. Ik heb op jonge leeftijd enkele beste vrienden verloren. Ongeluk komt op je pad. Je dealt ermee en gaat door. In het beste geval wordt het een leerzame les en in het slechtste geval een trauma.


Wat is uw devies?

Leef in het nu en heb lief.

Volgende week: Marcella Mesker

Reageer op artikel:
Maike Meijer
Sluiten