Spring naar de content

Wat we verkeerd doen bij het Eurovisie songfestival: ‘De 3JS zijn te oud en te lelijk’

Vanavond is de grote finale van het Eurovisie Songfestival. En weer zit Nederland er niet bij. Of we nu een oerhollandse orgel, drie glitternichten of drie raarpratende blondines inzenden, verder dan de halve finale komen we niet. Wat doen we verkeerd? HP/De Tijd vroeg het vier internationale experts. “Dat liedje van Sieneke werkte al naar één keer horen op je zenuwen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Volgens Mark Cook, onder andere verslaggever van het Engelse homoblad Attitude, vond de Nederlandse inzending van 3JS een leuk liedje. “Het was wel aardig, maar niet spectaculair. Typisch een liedje dat je meteen vergeet als het is afgelopen.” Maakt Nederland meer kans als ze net als Finland een stel monsters inzenden of net als Ierland een zingende kalkoen? “Nee, dat was echt een schande! Nederland moet misschien met iets meer glamour komen, iets meer gay. Maar niet te veel, want anders verlies je punten van wat conservatievere oost-Europese landen.” 

Jelle Buis, van het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws, denkt dat het Nederlandse falen vooral ligt aan de liedjes en niet aan de personen die we sturen. “Jullie sturen elk jaar vreemde liedjes in die er altijd naast zitten.” Jelle wijst erop dat je bij het songfestival niet van je eigen kracht moet uitgaan. “Wij hebben vorig jaar redelijk goed gescoord met Tom Dice – en dat is niet zomaar. De VRT heeft daar toen een heel wetenschappelijk proces op losgelaten om uit te rekenen met welk liedje je stemmen binnenhaalt bij landen als bijvoorbeeld Wit-Rusland en Georgië.” Een laatste tip van Buis: laat een inzending kiezen door een vakjury en niet door het publiek . “Het gaat erom dat het nummer in andere landen aanslaat, dat moet Nederland niet vergeten.”

Kathy, van Bild, denkt echter dat Nederland niet zo heel veel valt te verwijten. “Vorig jaar won totaal onverwachts onze eigen Lena, persoonlijk denk ik dat het vooral een loterij is.” Ze wijst op het verschil in winnaars van de afgelopen jaren. “Er hebben zulke rare nummers gewonnen, zoals het Finse Lordy. Daar is geen peil op te trekken, vooral een kwestie van trial en error.” Wel raadt ze aan om geen ‘Sienekes’ meer in te sturen. “Dat liedje werkte al na een keer horen op je zenuwen.”

Bernice Harrison, van de Irish Times, gelooft dat je wel degelijk invloed hebt op het aantal punten dat je krijgt. “De 3JS waren te oud en ook niet echt heel knap. Zijn die gasten beroemd in Nederland?” Knap, jong en al beroemd, dat is de gouden combinatie volgens Bernice. “Onze tweelingbroers Jedward waren al beroemd in Groot-Brittannie door X Factor, dat helpt.” Een laatste tip van Bernice: “Hou een pre-tour door Europa vóór het Eurovisie Songfestival, dat helpt ook.”