Spring naar de content

PSV-iconen Willy en René van de Kerkhof: ‘Oprutten!’

Toen clubicoon Johan Cruijff van Ajax besloot eens flink te gaan stoken in het bestuur, ontstond er een revolutie en een hoop drama. Ditzelfde lijken de gebroeders Van de Kerkhof van plan te zijn bij PSV, dat gisteren de Champions League-kansen vergooide met een gelijkspel in Groningen. René en Willy hebben geen goed woord over voor (nu nog) trainer Fred Rutten. De ex-spelers zijn van mening dat Rutten in twee seizoenen niet één keer heeft laten zien dat hij de beste trainer is voor de Eindhovenaren en dat het beter is als hij opstapt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In hun rubriek ‘Tikkie Terug’ op het provinciale Omroep Brabant Radio halen de PSV-prominenten Willy en René flink uit naar PSV-oefenmeester Fred Rutten. Willy vindt het vertrek van Ibrahim Affelay en de blessure van Jonathan Reis geen excuus voor het niet behalen van de Champions League. “Als je elftal afhankelijk is van twee spelers, moet je de rest ook wegdoen.” Daar voegt René aan toe: “Als Rutten verstandig is, stapt hij zelf op. Dan kost het PSV ook geen geld.” Op 27 april liet Willy zich in de gratis krant Sp!ts ook al negatief uit over de trainer. Hij zei toen Rutten te zien als hoofdschuldige van een wederom mislukt seizoen. Willy speelde tussen 1973 en 1988 418 competitiewedstrijden in het shirt van de Eindhovenaren.

Beide mannen hebben al een opvolger in gedachten. Willy ziet het liefst Guus Hiddink de scepter overnemen, al is het in een rol op afstand. Ook al is de komst van Hiddink zeer onwaarschijnlijk, volgens de PSV prominent weet je het in de voetballerij nooit. René denkt dat Erwin Koeman een goede nieuwe trainer voor de club is. “Ik zou hem wel een kans willen geven. Hij heeft het juiste Eindhovense bloed.” Koeman heeft in het verleden niet alleen bij PSV gespeeld maar is ook assistent-trainer geweest. 

De club zal er nog een hele klus aan hebben om grote voetballers naar de club te halen. “Als je geen Champions League speelt, komen spelers niet graag. Het zou een goed idee zijn om Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij voor één of twee jaar aan je te binden. Zij hebben zoveel kwaliteit en ervaring dat ze de jonge groep mee op sleeptouw kunnen nemen,” aldus Willy.

Na afloop van de wedstrijd FC Groningen-PSV, dat in gelijkspel eindigde en ervoor zorgde dat PSV volgend jaar geen Champions League speelt, wilde Fred Rutten weinig zeggen over zijn toekomst bij de club. Dit is het tweede jaar op rij dat PSV naast de Champions League grijpt. “Ik heb nog een contract tot 2012 en de manager heeft zich duidelijk uitgesproken.” Technisch manager Marcel Brands liet onlangs weten dat Rutten niet afgerekend zal worden op het mislopen van de landstitel. Rutten zelf: “Ik doe over de toekomst geen uitspraken. Als ik nu A zeg, is het over een uur misschien wel B.”

“Ik heb geweldig gewerkt met deze jongens,” aldus Rutten. “De ontwikkeling van de spelers geeft een goed gevoel. Het eindresultaat is er echter niet. Dit team biedt veel perspectief voor de toekomst. Maar het is wel de vraag of deze spelers bij elkaar blijven. Voor PSV is het te hopen van wel.” Orlando Engelaar vertelde vandaag tegen De Telegraaf niet helemaal zeker te zijn over zijn toekomst bij PSV. “Of ik blijf? Dat is een heel moeilijke vraag, zo kort na de wedstrijd. Of het al dan niet blijven van de trainer voor mij wat uitmaakt? Dat weet ik niet. Volgens mij heeft hij, net als ik, nog een contract tot volgend jaar.”

Op 21 april liet Algemeen Directeur Tiny Sanders tegenover het Eindhovens Dagblad al weten binnen een maand een ‘reddingsplan’ voor PSV te maken. Dit moet ervoor zorgen dat het eigen vermogen van PSV weer gaat groeien, want zoals het ernaar uit ziet krijgen de Eindhovenaren dit jaar te maken met een tekort van 20 miljoen.