Spring naar de content

De sletten komen naar u toe deze zomer!

Na een daverend succes in Toronto komt de Slutwalk deze zomer naar Amsterdam! Een protestmars voor alle sletten en slettinnen die het zat zijn om in een burgerlijk keurslijf te worden geperst. Wij spraken met een van de initiatiefnemers, Mirjam van Heugten, over deze opmerkelijke protestactie. “Waarom zouden tieners zich niet sletterig mogen kleden?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Hebben sletten een imagoprobleem in Nederland?
Mirjam van Heugten: “Het gaat ons niet alleen om sletten, maar ook om nichten, potten en iedereen die zich niet kleedt of gedraagt naar de maatschappelijke norm. Nederland presenteert zichzelf graag als tolerant en open, maar in de praktijk blijkt dat flink tegen te vallen. De druk om normaal te doen is heel groot. Ook voor heteroseksuele mannen en vrouwen.”

Heb je daar zelf ook last van?
“Ja, het is een dreiging die je voelt wanneer je je seksleven aan de grote klok hangt. Wanneer ik samen met mijn vriendin hand in hand loop door de stad, krijgen we vaak genoeg scheldwoorden als pot en slet naar ons hoofd geslingerd.”

Huh, is slet nu wel of geen scheldwoord?
“Momenteel is het nog een scheldwoord. Wat wij willen is de macht van het scheldwoord naar ons toetrekken en er een geuzennaam van maken. Hetzelfde geldt voor pot, mietje en hoer.”

Conservatievere krachten zullen hierin weer het bewijs zien van de verdere seksualisering van Nederland. ‘Denk toch aan de jeugd!’ zullen ze zeggen.
“Waarom zouden tieners zich niet sletterig mogen kleden? Net als die ophef over meisjes die seks hadden voor een Breezer. Laat mensen toch zelf bepalen wat ze met hun lichaam willen doen. Zolang het vrijwillig is moet iedereen kunnen doen wat hij of zij wil. Bovendien valt het met de seksualisering in Nederland heel erg mee. Dat zie je ook aan de leeftijd waarop jongeren hun eerste seksuele ervaring hebben, dat cijfer is de laatste jaren nauwelijks veranderd.”

Moet dit ook onderdeel worden van het lespakket?
“Er mag best wat meer aandacht komen voor de leuke kanten van experimenteren. Scholen zijn nu vooral bezig met de negatieve zaken. Met wat je moet doen als je iets niet wilt. Terwijl het én én zou moeten zijn. Weten wanneer je iets wel wilt en wanneer niet.”

Wat hopen jullie precies te bereiken met de Slutwalk?
“Dat de norm verschuift in Nederland. Dat een vrouw zich mannelijk mag kleden en een man op hoge hakken kan lopen zonder het gevaar te lopen om beschimpt of in elkaar geslagen te worden.”

Zijn saaie, slecht geklede heteroseksuele mannen ook uitgenodigd voor de Slutwalk?
“Iedereen die voor seksuele autonomie is en vindt dat je zelf moet kunnen bepalen wat je met je lichaam doet welkom op de dam.”

De Slutwalk start op zaterdag 4 juni op de Dam in Amsterdam.

Beelden van de eerste Slutwalk, in Toronto:
<iframe width=”410″ height=”290″ src=”http://www.youtube.com/embed/EqHY3oBOQeI” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

<iframe width=”410″ height=”290″ src=”http://www.youtube.com/embed/DYhpCvw_2y0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>