Spring naar de content

‘Alberto Stegeman manipuleerde geluidsfragmenten’

Undercover-journalist Alberto Stegeman hangt een aanklacht boven het hoofd van negen ton. Op 23 mei 2010 had Undercover in Nederland een uitzending over een louche paardenhandelaar, die slecht omging met haar dieren en klanten. De uitzending werd in eerste instantie verboden door de rechter, maar mocht na een kort geding toch doorgaan. Wel moest Undercover in Nederland van de rechter de stem van de paardenhandelaar vervormen. Volgens paardenadvocaat (serieus, zo noemt hij zich echt) Stephan Wensing heeft Alberto zich niet gehouden aan deze afspraak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De advocaat van de paardenhandelaar claimt dat Undercover in Nederland minimaal twee keer in de fout is gegaan door de stem niet of nauwelijks te vervormen. “Haar echte stem is duidelijk te horen bij de begroeting en in het midden van de uitzending, wanneer ze spreekt over de kleuren van de paarden. De stemvervorming klinkt ook anders dan in andere uitzendingen.” Verder vermoedt advocaat Wensing dat het undercoverprogramma geluidsfragmenten heeft gemanipuleerd. “Daar is een hele discussie over, op een gegeven moment lijkt het net alsof een paard een klap op zijn neus krijgt, terwijl er op dat moment niemand bij dat beest in de buurt is. Bovendien maakt een klap op de neus van een paard helemaal niet zo’n geluid.”

Advocaat Wensing en de paardenhandelaar zijn intussen naar geluidsstudio Custom Sound in Eindhoven geweest om passages uit de uitzending op te nemen en te vergelijken met het origineel. Mathijs van de Ven van Custom Sound: “We hebben dezelfde tekst met dezelfde intonatie opgenomen om te laten zien dat je een stem veel beter kan vervormen.” Volgens Van de Ven klopt het dat er gedeeltes niet goed zijn bewerkt: “Er zijn een paar kleine stukjes waarbij ze de verkeerde stem hebben vervormd, hierdoor is die mevrouw wel degenlijk herkenbaar te horen.” Van de Ven zegt verder niet te kunnen beoordelen of het geluid van de klap op de neus van het paard is gemanipuleerd.  

Alberto Stegeman laat in een reactie weten niet wakker te liggen van de aanklacht: “Dit is de zoveelste actie van deze mevrouw om mij te dwarsbomen, onbegrijpelijk dat ze hier een jaar later nog op terugkomt.” Volgens Stegeman is er voor de uitzending het gebruikelijke stemvervormingsprogramma gebruikt en is de beschuldiging van geluidsmanipulatie een regelrechte leugen. “Het is gewoon niet waar en meer valt er niet over te zeggen. Als je het niet erg vindt ga ik nu gewoon weer boeven vangen.”

Heeft Alberto Stegeman zich niet gehouden aan de afspraak van de rechtbank? Of probeert de paardenhandelaar haar eigen louche stalletje schoon te vegen? Bekijk de uitzending en oordeel zelf.