Spring naar de content

Cubacrisis II in de maak: Iran bouwt raketbases in Venezuela

De wereld was in oktober 1962 dertien dagen in de greep van een dreigende atoomoorlog tussen het vrije westen en het Rijk van het Kwaad (dixit Ronald Reagan). Dat liep nog maar net goed af. Iran probeert nu hetzelfde trucje - in mindere mate, dat wel - uit te halen: het bouwt raketbases in Venezuela voor de gestoorde dictator Hugo Chávez. Aruba en de Nederlandse Antillen liggen [[popup file="2011-05/schermafbeelding-2011-05-19-om-5.06.20-pm.png" description="binnen het bereik" alt=" " align="inline" ]] van de middellangeafstandsraketten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De bases worden gebouwd door Khatam al-Anbia, een constructiebedrijf van de Iraanse Revolutionaire Garde, weet Die Welt te melden. De bases zijn vooral bedoeld om buurland Colombia onder druk te zetten. Al enige tijd zijn er disputen gaande tussen de twee landen over de grens. Ook ergert het Chávez dat Columbia een sterke bondgenoot is van de Verenigde Staten. Maar ook de Antillen liggen op nog geen dertig kilometer van de raketbases.

President Mahmoud Ahmadinejad is dus overduidelijk zijn mondiale invloed aan het uitbreiden. De internationale druk op het land neemt toe vanwege haar nucleaire programma. Het financieren en bouwen van raketbases in de achtertuin van de Verenigde Staten zijn daar een reactie op, noteert The Daily Mail.

PVV Kamerlid Wim Kortenoeven wil opheldering van Defensieminister Hans Hillen (CDA) en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD). "Hoe beoordelen zij de steeds intensiever wordende strategische, politieke en militaire samenwerking tussen het islamofascistische mullahregime in Teheran en het regime van de socialistische dictator Hugo Chávez?" vraagt Kortenoeven zich af. Een bedreiging die ook wordt onderkend door de Carnegie Endowment for International Peace.