Spring naar de content

‘Jij stemmen op Wouter Bos, hij jou geven uitkering’

Was dat even een leuk relletje tijdens het verantwoordingsdebat: Geert Wilders noemde de moslim-achterban van de PvdA ‘islamitisch stemvee’, SP-leider Emile Roemer nam dat niet en beende met zijn fractie boos de zaal uit. Maar Wilders heeft de sociaal-democratische moslim al eerder zo betiteld. Maar toen kraaide er geen haan naar. “Jij stemmen op Wouter Bos, hij jou geven uitkering.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Maar eerst even over de actie van Roemer en zijn mensen. De laatste keer dat een fractie boos de Nationale Vergaderzaal uitbeende was in december 2009 toen de PVV de hielen lichtte. Schandalig, vond een groot deel van de Kamer. “Een democraat loopt nooit weg uit een democratisch debat,” meldde Femke Halsema destijds. Nu ja, daar dacht Roemer dus anders over. Komt nog bij dat hij niet eens op de gang ging staan zoals hij beloofde: Roemer hield zich op tussen de ambtenarenloges aan de rand van de zaal. Roemers actie viel niet helemaal in het water; hij wist zich te revancheren door een reactie van de premier af te dwingen

Enfin, terug naar de kern. Het was namelijk niet de eerste keer dat Wilders het over islamitisch stemvee had. De eerste keer was tijdens de Algemene Beschouwingen op woensdag 17 september 2008. Wilders zei daar in zijn termijn: “Wij hadden kunnen zwemmen in het geld en in plaats van dat te doen volgen wij de linkse droom om de halve islamitische wereld naar Nederland te halen. Hoe meer stemvee voor de linkse kerk, hoe beter. Ik denk wel eens, in het vliegtuig wordt ze zeker al geleerd: jij stemmen op Wouter Bos, hij jou geven uitkering.” De reactie op deze uitspraak was lauw. Alleen D66-voorman Alexander Pechtold refereerde er aan door te zeggen dat hij vond dat Wilders het debat ‘op scherp’ zette met dergelijke uitspraken.

De tweede maal dat Wilders ‘islamitisch stemvee’ te berde bracht, was op woensdag 16 september 2009, wederom tijdens de Beschouwingen. Dat was in de periode dat het toenmalige kabinet niet voor Wilders wilde onderzoeken hoeveel de massaimmigratie de belastingbetaler gekost heeft. Wij citeren: “Maar als het gaat om het stemvee van de PvdA, dan is het ineens: oogjes dicht en snaveltjes toe. Dan moet de waarheid onder de pet blijven. Als het gaat om immigratie, dan lijkt de informatie ongeveer een staatsgeheim. En dat terwijl de immigratie het resultaat is van het regeringsbeleid, het gevolg van de beslissing om de sluizen wagenwijd open te zetten. Veel van die 1 miljoen moslims die Nederland nu telt, zijn immigranten.

Ook die keer leidde Wilders’ islamitisch stemvee-opmerking niet tot rumoer in de Kamer noch in de media. Maar dat kwam omdat Wilders een paar zinnen eerder een ándere term in de mond nam waar hij later spijt van heeft gekregen.