Spring naar de content

Reageren: wij zijn de baas en u niet

Interessante uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over u, de gewaardeerde reageerder. De collega’s van Elsevier.nl  hadden een bezoeker geband, deze meneer nam dat niet en stapte naar de CGB. Hij stelde dat hij niet meer mocht reageren vanwege zijn D66-achtergrond. De commissie deed uitspraak: Elsevier staat in haar recht. Goed nieuws voor het blad en goed nieuws voor ons. Wij zijn de baas en u niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het staat overigens helemaal niet vast dat de man vanwege zijn D66-gezindheid is geband. Het tijdschrift wilde haar besluit namelijk niet motiveren. Naar aanleiding van een artikel over een lerares die vanwege haar geloof mannen geen hand meer wilde geven schreef de klager in een reactie “Voor je het weet ben je een enge linkse multiculturalist en krijg je alle rechtse media met Elsevier voorop over je heen.” Genoeg reden voor de website de man te blokkeren.

Ook HP/De Tijd moet weleens reageerders blokkeren, maar dat komt weinig voor want 90 procent van u gedraagt zich voorbeeldig. Soms volgen na zo’n block e-mails van de persoon in kwestie. Vaakstgehoorde klachten: censuur (!) en aantasting van de vrijheid van meningsuiting (!!). De CGB heeft nu precies over dat onderwerp een aardig stukje jurisprudentie verzorgd. Wij citeren: “De Commissie overweegt dat het in beginsel aan Reed Business als persorgaan is om te bepalen hoe haar journalistieke product eruit ziet. Dit geldt ook voor het internetforum. Het weigeren van bepaalde reacties behoort tot deze keuzevrijheid.(-) De Commissie is daarom van oordeel dat in het onderhavige geval de persvrijheid van Reed Business zwaarder weegt dan het verbod van onderscheid op grond van politieke gezindheid.

Duidelijk verhaal: het modereren van reacties en het blokkeren van gebruikers maakt onderdeel uit van de persvrijheid. Meer achtergrond over deze kwestie vindt u hier, voor de fijnproever is de uitspraak hier te vinden. Rest ons u nog even op de huisregels te wijzen en u een prettige dag te wensen!

Onderwerpen