Spring naar de content

Graaien: Dvd-speler in de auto

Het wil er bij sommigen maar niet in dat graaien not done is. Neem nu bestuursvoorzitter Sadik Harchaoui van multiculti-instituut Forum. Een salaris bóven de Balkenende-norm, een ‘bijzondere uitkering’ van 58.000 euro, een stapel declaraties voor hotelovernachtingen, diners én een dvd-speler voor in de dienstwagen. En dan ook nog voor 1,2 miljoen euro adviezen inkopen bij een vriendje. Van uw belastingcenten. Maar er speelt meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Redelijk schokkend inderdaad. In deze tijden van polarisatie is het misschien ook wel aardig om de politieke kleur van Harchaoui te noemen: meneer is namelijk van de PvdA. In 2007 was hij in de race om Ahmed Aboutaleb op te volgen als wethouder in Amsterdam.

Maar zoals u weet doet HP/De Tijd niet aan polariseren. Want wie is namelijk de voorzitter van de Raad van Toezicht van Forum? Tjibbe Joustra. Die naam kent u natuurlijk: hij is de voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Maar daarvóór was hij de baas van uitkeringsorganisatie UWV. Begin deze eeuw liet Joustra de directievertrekken van UWV voor negen miljoen euro vertimmeren met kersenhout en marmer. En Joustra is geen PvdA’er, maar oud-D66’er en schreef vorig jaar nog mee aan het verkiezingsprogramma van de VVD.

Ook het tijdstip van de onthullingen is opmerkelijk. Het kabinet heeft namelijk besloten dat Forum over drie jaar geen subsidie meer krijgt. De organisatie krijgt zes miljoen euro aan structurerele subsidie en genereert jaarlijks ook nog eens vier miljoen euro aan projectsubsidies. Dat betekent dat er in de organisatie – bestaande uit zeventig werknemers – gesneden moet worden, een operatie die op het bord van Harchaoui is beland. In een dergelijke dynamiek wil het dan weleens gebeuren dat medewerkers anoniem naar de pers stappen. Zou het kunnen dat de Volkskrant zich voor een dergelijk karretje heeft laten spannen? Oordeel zelf: “Ook is gebleken dat Forum veel zaken heeft gedaan met een bedrijf van een adviseur die tevens een zakenpartner van Harchaoui is.”  

Onderwerpen