Spring naar de content

JOVD-voorzitter Martijn Jonk: ‘VVD begaat doodzonde’

JOVD-voorziter Martijn Jonk heeft het gehad met de manier waarop de moederpartij VVD zich als een krolse kat om het been van de SGP windt. Nu de liberale partij deze avances ook nog eens glashard ontkent, is de maat voor de JOVD vol: “Het in stand houden van het artikel over godslastering is een liberale doodzonde.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Waar is de JOVD nu precies zo boos over?
Martijn Jonk: “De JOVD is vooral boos dat er geen duidelijkheid is of er nu wel of geen afspraken zijn gemaakt tussen de VVD en SGP over de godslastering. Dat betekent dat ze óf hun werk echt beroerd doen, óf niet eerlijk zijn over afspraken met de SGP.”

Welke van de twee vindt u eigenlijk erger?
“Het eerste zou natuurlijk heel erg zijn. Dat zou betekenen dat ze er echt van overtuigd zijn dat een brede herziening van Wetboek op Strafrecht meer resultaat oplevert dan het schrappen van het artikel over godslastering. Als er afspraken zijn gemaakt dan moet de VVD daar gewoon eerlijk over zijn. Je bent op deze manier zo’n makkelijke prooi voor het moddergooien van D66. Die zullen dan weer roepen dat zij de enige echte liberalen zijn. Terwijl D66’ers de grootste voorstanders zijn van inkomensafhankelijke biefstukken.” 

Wat verandert er als de VVD wel eerlijk zou zijn geweest over mogelijke afspraken?
“Dan wordt het een heel ander verhaal. Dan kun je gaan discussiëren of de liberalen niet een te hoge prijs hebben betaald voor de steun; persoonlijk denk ik dan van wel. Dit kabinet kan nu al niet beter voor de SGP, op punten als integratie en economie krijgen ze een beleid waar ze achter staan. Bovendien heeft de SGP altijd de mond vol over dat ze elke motie beoordelen op de inhoud. Deze coalitie heeft in feite al de steun van de SGP.”

De VVD denkt daar blijkbaar anders over…
“Het valt sowieso wel op dat de VVD van de drie partijen het minste risico neemt. De partij gedraagt zich het keurigst en kent ook het meeste verantwoordelijkheidsgevoel. Als grootste partij is dat ook wel logisch natuurlijk, maar het in stand houden van godslastering is toch wel een liberale doodzonde en nogmaals niet nodig als de SGP zo betrouwbaar is als ze zeggen te zijn.”

Stel dat er afspraken zijn gemaakt, aan wat voor wisselgeld voor de SGP moeten we dan denken?
“Weet ik niet. De SGP is, net als de JOVD trouwens, een groot tegenstander van bezuinigingen op defensie. Maar dat is allemaal gespeculeer, zolang niemand eerlijk durft te zeggen dat er afspraken zijn gemaakt.”

Je kan er toch wel vanuit gaan dat die afspraken zijn gemaakt…
“Na de uitspraken van SGP-Senator Gerrit Holdijk in Nieuwsuur is dat wel vrij duidelijk ja. Daarom is het ook niet slim om dat te ontkennen.”

Gaan jullie nog acties ondernemen om de VVD op andere gedachten te brengen?
“Het is nu nog alleen een woordvoerder van de VVD die iets heeft gezegd, dus we wachten eerst de fractievergadering af.” 

Wellicht ook een mooi moment om samen op te trekken met de liberale broeders van de Jonge Democraten?
“Nee, dat denk ik niet, er zijn wel meer partijen voor het schrappen van het Godslastering-artikel. Ik wordt eerlijk gezegd ook een beetje moe van dat zinnetje van D66 dat zij de enige echte liberalen van Nederland zijn. Goed dat ze VVD prikkelen, maar D66 is natuurlijk niet de partij waar je als echte liberaal thuishoort.”

Onderwerpen