Spring naar de content

‘Mein Kampf’ is een hit in Afghanistan

In Afghanistan – u weet wel, dat land waar we met gevaar voor eigen leven politieagenten gaan opleiden – is Mein Kampf een grote hit. De bestseller van der Führer vindt gretig aftrek onder de Afghaanse bevolking. Niet in de originele Duitse taal natuurlijk, maar in het Dari. “Beide landen vochten tegen de Britten, de Amerikanen en de Russen. Hitler werd gezien als de grote, sterke leider die tegen de gemeenschappelijke vijand streed.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zulks valt te lezen in de Volkskrant van hedenochtend. Het boek van Hitler is in elk willekeurig boekenstalletje van de hoofdstad Kabul te vinden. Afghanistan was tijdens de twee wereldoorlogen neutraal, maar onderhield wel een vriendschapsband met Nazi-Duitsland. Hoge Afghaanse politici bezochten Hitler in Berlijn en Duitsers bouwden wegen en bruggen in Afghanistan, aldus politicoloog Hamid Mubarez in Kabul.

Volgens verslaggeefster Natalie Righton tiert de jodenhaat in Afghanistan welig. “Hitlers Jodenhaat valt goed in Afghanistan, waar veel dagelijkse problemen worden toegeschreven aan Joden. Zo zouden Joden achter allerlei bomaanslagen en moordpartijen zitten. Op straat blijken weinig Afghanen hun afkeer van Joden onder stoelen of banken te steken.”

Hier een voorproefje van het paginagrote artikel. Voor het hele verhaal zult u de krant moeten kopen. Enfin, lekkere jongens, die Afghanen.