Spring naar de content

De Alahmedjes blijven

‘Oproep aan Nederlanders om Syrië te verlaten’ kopten de kranten onlangs nog. Voor het gezin Alahmed, dat al negen jaar in Tiel woont, geldt het omgekeerde. Het Koerdische gezin, bestaande uit een moeder, vader en drie jonge kinderen, hangt uitzetting naar Syrië boven het hoofd. De Tielenaren – die diverse protestacties op touw hebben gezet – spreken er schande van, want een terugkeer zou mensonterend zijn, helemaal nu het land in oorlog verkeert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Maar mag het gezin op dit moment eigenlijk wel worden uitgezet? “De overheid heeft hierover nog geen officieel standpunt ingenomen,” aldus Annemieke Bots van Vluchtelingenwerk. “Tot die tijd mogen Syriërs niet worden uitgezet.” Verwacht wordt dat minister Gerd Leers, net als voor Libië, een tijdelijke uitzetstop instelt. In dat geval mag de familie Alahmed dus nog even blijven. In Tiel hopen ze op een permanente verblijfsvergunning voor het gezin. Als politiek vluchteling loopt de vader namelijk het risico te worden gearresteerd.

Koerden, die zo’n tien procent van de Syrische bevolking vormen, worden al jaren onderdrukt door het Assad-regime. Zo’n 300.000 van hen zijn statenloos – ze hebben geen paspoorten, geen recht op een overheidsbaan, mogen niet stemmen en ook geen huizen of ondernemingen bezitten. Assad maakte recent bekend dat hij deze Koerden op korte termijn het staatsburgerschap zal geven.