Spring naar de content

De populistische leugen

Ook met wat Geert Wilders voorstelt, is belastinggeld in het geding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Afgelopen week maakten we een ultiem staaltje ‘de pot verwijt de ketel’ mee. Het was niemand minder dan Geert Wilders die VVD en CDA ‘bangmakerij’ verweet. Het kan verkeren.

Natuurlijk, Europa en de euro zijn een dankbaar onderwerp voor een populistische partij als de PVV, maar de toon die werd aangeslagen richting de premier en coalitiegenoten was over de top en volstrekt onnodig. Bovendien werkt het averechts in een samenwerking die tot op heden best redelijk verliep. Maar dat Wilders – na de krantenkoppen van vrijdagochtend – zelf niet dat inzicht had, bleek wel uit het feit dat hij diezelfde middag weer direct per Twitter op de persconferentie van de premier reageerde: “Rutte suggereert dat staatsschuld mag oplopen als Grieken schulden niet terugbetalen. Het blijft belastinggeld van burgers, dus no way Mark!”

In dat ‘no way Mark’ zit toch een beetje een toon van ‘Ik sta dat niet toe’ en ‘Je hebt naar mij te luisteren’. Het ‘We rule this country’ lijkt te herleven in een gedoogvariant. Het is een te hoge toon, en ook nog op basis van een verkeerde voorstelling van zaken.

Want ook met wat Wilders voorstelt is – nog los van het realiteitsgehalte – belastinggeld van de burgers in het geding.

Wie herinnert zich nog die mooie vakanties naar Kreta en andere Griekse eilanden van voor de tijd van de euro? Het was een koopje! Voor 100 drachme kon je tijdens happy hour een wodka-jus krijgen. Omgerekend was dat toen 1 gulden 10. Een prima oord dus voor armlastige studenten.

Ergo: de drachme was weinig waard.

En daarin schuilt het risico dat we lopen als we doen wat Wilders graag zou willen: Griekenland uit de eurozone zetten. In dat geval krijgt Griekenland weer een eigen munt. En Griekenland heeft dan de vrijheid om te doen wat het binnen de eurozone niet kan: devalueren. De euro wordt voor de Grieken dan veel duurder. Dus als de 5 miljard euro schuld wordt omgezet in een schuld in drachmes, kan die schuld op die manier ook veel minder waard worden.


Daarnaast is het wel zeker dat de Griekse economie op eigen benen niet zal overleven. Kortom, het is Geert Wilders die met zijn voorstellen een risico vormt voor de belastingbetaler.Daar komt bij dat we in Nederland veel geld aan Griekenland hebben verdiend door de export. En dat juist dankzij de euro. Datzelfde geldt voor onze export naar landen als Spanje, Italië en Portugal. Bij elkaar opgeteld hebben we aan de export naar deze vier landen zelfs meer verdiend dan aan onze export naar de Verenigde Staten, China en India! Nederland heeft er dus alle belang bij dat Griekenland overleeft.

Minister Jan Kees de Jager heeft dat helder voor ogen. Zonder echter de druk op Griekenland te willen verminderen. Hij kwam met het voorstel om eventuele extra leningen aan Griekenland alleen toe te staan wanneer er een duidelijk onderpand voor is in de vorm van bijvoorbeeld vliegvelden en infrastructuur. Een slim idee, dat niet voor niets door andere Europese landen als beleidslijn wordt overgenomen. Ook zit er nog wat ruimte in het verlengen van de aflossingstermijn en het verlagen van de rente.

Al die zaken geven Griekenland meer kans om te herstellen zonder dat het ten koste gaat van het basisprincipe, namelijk dat de schulden niet worden kwijtgescholden maar gewoon moeten worden terugbetaald. Met deze opstelling is de belastingbetaler beter af dan met de populistische leugen van de onderbuik, die inhaakt op het nog steeds bestaande ongenoegen ten aanzien van de euro.

Maar goed, Wilders staat natuurlijk onder druk: de PPV fluctueert in de peilingen, en wanneer dit blad verschijnt is ook de uitkomst van de zetelverdeling in de Eerste Kamer bekend. Net als buiten loopt dus ook de temperatuur aan het Binnenhof op.