Spring naar de content

Jonge Socialisten boos op PvdA over koningschap

Premier Rutte zond afgelopen week een brief aan de Tweede Kamer met de visie van het Kabinet op het koningschap. Kern van het verhaal: alles blijft bij het oude. Terwijl er eind vorig jaar even een Kamermeerderheid leek te zijn die de macht van de monarch wil inperken. Maar niets is minder waar, de PvdA ligt dwars. En dat is tegen het zere been van de Jonge Socialisten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

JS-voorzitter Jelle Menges richt zijn pijlen op PvdA-Kamerlid Pierre ‘de koukleum‘ Heijnen. Die laatste legt zich neer bij het huidige bestel omdat hij ‘nog nooit zo duidelijk heeft gelezen dat de koning geen invloed heeft’. Heijnen zegt dat hij ook geen ceremonieel koningschap wil omdat hij zich bij die term ‘niet lekker voelt’.

Heijnen krijgt daarom op zaterdag 4 juni de Koningin Maximaprijs op het JS-congres in Den Haag. Menges: “Onbegrijpelijk dat Heijnen zich neerlegt bij een ongekozen staatshoofd. In de 21ste eeuw kan het niet zo zijn dat mensen in de regering komen, enkel en alleen vanwege hun afkomst. Juist de PvdA zou dat dondersgoed moeten weten.”

Ook is Menges ontevreden over de brief van Rutte. “Die brief zat vol open deuren. Nogal wiedes dat de koningin niet in de ministerraad zit en daar niet meepraat. Daar hebben we geen brief van negen kantjes voor nodig. Maar dat rechtvaardigt nog steeds geen ongekozen lid van de regering.”

Aan de Koningin Maximaprijs is een oranje windvaan verbonden.

Onderwerpen