Spring naar de content

It’s never too late to say sorry…

Vandaag opent dit opmerkelijke kunstwerkje op de Coolsingel in Rotterdam. Niets meer lijkt het dan een klein hokje met een microfoon er in. Schijn bedriegt: een jaar lang, dag in dag uit, om 12 uur ‘s middags, zal een man in uniform door de microfoon over de straat roepen: “It’s never too late to say sorry!'” Elmgreen & Dragset is het Scandinavische kunstenaarsduo, verantwoordelijk voor deze kunstzinnige boodschap met maatschappijkritische onderlaag. Maar niet moralistisch bedoeld: “We zijn hier niet om Jezus uit te hangen!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Elmgreen & Dragset draaien al geruime tijd mee in de internationale kunstwereld. De nagemaakte Prada-winkel in de woestijn van Texas uit 2005 is wellicht hun bekendste werk. “We vonden het grappig om iets te verzinnen dat je absoluut niet nodig hebt daar,” zeggen Elmgreen & Dragset er nu over. “Middenin de woestijn heb je absoluut geen hoge hakken nodig. De winkel lag volkomen verlaten, de enige passanten waren vrachtwagenschauffeurs. Die vonden het ‘fucking insane’. Ze zijn op zoek naar benzine bijvoorbeeld of een broodje, en vinden een Prada-winkel.” Prada kon er zelf ook de lol van inzien.

(Foto: James Evans)

‘It’s never too late to say sorry’ gaat over de openbare ruimte en hoe die is verdeeld, wat mag je er doen? “Als je veel geld neerlegt krijg je een billboard tot je beschikking voor wat je daar ook op wilt, als je een tekening op straat maakt krijg je een boete.” Het ‘It’s never too late to say sorry’ hokje staat pal naast het stadhuis, de beleidsmakers die beslissen over die ruimte, en over kunst bijvoorbeeld, zullen de boodschap iedere dag moeten aanhoren. Elmgreen & Dragset gniffelen daar om: “Misschien kunnen zij ook eens sorry zeggen… En voor de voorbijgangers geldt: iedereen heeft wel iemand waar hij eigenlijk sorry tegen moet zeggen.”

Tevens wordt vandaag de Onderzeebootloods geopend, die gebruikt wordt als dependance van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Het werk dat Elmgreen & Dragset er in bouwden, ‘The One & The Many’, stelt een achterstandswijk voor. Een flat, een parkeerterrein, een vieze openbare toilet. Het is er donker en grimmig, acteurs van het Ro theater spelen broeierige hangjongeren om het nog echter te laten lijken. “Het is niet treurig bedoeld, maar misschien een beetje melancholisch. Terwijl je in de wereld alleen nog meetelt als superster, en iedereen daarnaar streeft, vallen hele groepen erbuiten. De backside van onze samenleving die wel degelijk bestaat terwijl alle aandacht gericht is op celebrities.”

En hoe zijn ze zelf dan zo bekend geworden, een soort celebrities? “Dat is per ongeluk. We hebben nooit iets belangrijks gedaan, joh. We zijn niet eens naar een kunstschool geweest.”

(Foto: Femke Hoogland.)

De Onderzeebootloods tentoonstelling is te zien t/m 25 september 2011, de boodschap op de Coolsingel is vanaf vandaag precies een jaar te horen.

Onderwerpen