Spring naar de content

Wordt dit de week van de Komkommer des Doods?

Is de komkommertijd heel erg vroeg of begonnen of is er serieus wat aan de hand met de Duitse Komkommers des Doods? Zoals u boven ziet maakt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman zich zorgen over de lauwe reactie van de Nederlandse regering. Ook haar collega Liesbeth van Tongeren heeft vragen. “Hoe schil je je sla? Hoe kook je je komkommer goed?” Maar zo raar is de vraag niet: er is inmiddels sprake van duizend gevallen van besmetting in acht Europese landen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Veroorzaker van het leed is de de EHEC (Enterohaemorrhagic Escherichia coli) bacterie. Het RIVM heeft inmiddels één besmetting in Nederland vastgesteld. Berlijn houdt vanochtend crisisberaad, de Duitsers hebben aanwijzingen dat de komkommers uit Spanje afkomstig zijn. Zorgelijker is dat een groot deel van Europa inmiddels gebukt gaat onder de bacterie.

Gevallen zijn namelijk bekend in Zwitserland, Zweden, Denemarken, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Frankrijk houdt ook rekening met besmettingen en dat brengt het aantal landen op acht. Met een totaal van duizend besmettingen. En dan is het wellicht wat apart dat Gezondheidsminister Edith Schippers (VVD) niet verder komt dan: Je moet die komkommer goed wassen en schillen

De Landelijke Commissie Komkommer heeft nog geen uitspraak gedaan over de huidige situatie. Desondanks is de opmerking van Voortman wellicht een beetje flauw, want de zaak wordt wel deglijk in de gaten gehouden. Het mediaplan van het crisisteam vindt u hier.

INSTANT UPDATE – Nederlandse komkommerexport ingestort, telers vrezen ook voor sla, tomaat en paprika.
UPDATE, 10.32 uur – Nu ook spoedoverleg in ons land. Het ministerie van Landbouw, het Productschap Tuinbouw en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) veregaderen vanmiddag over de uitbraak van de EHEC-bacterie.

Onderwerpen