Factcheck: ‘Eerwraak is aan de orde van de dag’

Bas Paternotte 31 mei 2011 Politiek

Opmerkelijke uitspraak van PVV’s Eerste Kamerfractievoorzitter i.o. Machiel de Graaf dit weekeinde (in het Radio 1-programma Echte Jannen): Eerwraak is volgens hem aan de orde van de dag. Tijd voor een factcheck, want klopt deze boude stelling?

In de nacht van zondag op maandag zei De Graaf op Radio 1 over het verschil tussen de SGP en de islam in Nederland: “Als je uit de islam stapt, ben je het bokje. En niet zo zachtzinnig ook. En in de grote steden is het aan de orde van de dag dat er eerwraak gepleegd wordt, dat er geweld gepleegd wordt, dat er mensen de keel doorgesneden wordt. Ik zit hier niet op z’n PVV’s te overdrijven. Ik ken de rechercheurs die zeggen: dit is aan de orde van de dag.”

Wie denkt dat eerwraak per definitie betekent dat iemand – doorgaans een vrouw – vermoord wordt, heeft het mis. Volgens de Van Dale:

eer·wraak de; v (m) wraak omdat de goede naam ve familie zou zijn aangetast.”

Volgens de collega’s van Elsevier is zulks niet mogelijk. Het blad houdt namelijk een moordlijst bij en in 2007 stokte die op 170.

Volgende probleem: er zijn geen betrouwbare cijfers te vinden over eerwraak. “Dit komt doordat eergeweld en eerwraak niet onder deze naam worden geregistreerd.” (“Doe dat dan,” roept iemand hier in de straat.) Ondanks de onduidelijke cijfers vallen er volgens de politie vijftien doden per jaar door eerwraak. Van eerwraak gerelateerd geweld komen er vierhonderd meldingen op jaarbasis bij de politie binnen. Conclusie: De Graaf heeft dus gelijk. Hoe ingewikkeld het is voor de politie om in te schatten of een voorval nu wel of niet eerwraak is toonde Renate van der Zee al eens aan.

Er speelt op het moment wel meer qua eerwraak. Door de bezuinigingen van het huidige kabinet vreest Aydin Akkaya, voorzitter van het Inspraakorgaan Turken, dat de kennis over eerwraak achteruitgaat. “Er is op dit moment bijvoorbeeld veel kennis bij de politie in Den Haag over dit onderwerp. (–) Ik zou graag zien dat deze agenten hun kennis aan andere politiekorpsen overbrengen, zodat het ook in andere steden sneller wordt herkend. Maar gemeenten willen daar nu geen geld in steken vanwege de bezuinigingen. Het debat over eerwraak raakt daardoor op de achtergrond,” aldus Akkaya eerder deze maand in Trouw.

Reageer op artikel:
Factcheck: ‘Eerwraak is aan de orde van de dag’
Sluiten