Spring naar de content

‘Het internet is van iedereen’

Mooie woorden van Martijn van Dam, Tweede Kamerlid voor de PvdA, gisteravond. Na alle commotie over netneutraliteit de afgelopen weken is gisteren dan eindelijk een wetswijzinging ingediend waarmee wettelijk wordt gegarandeerd dat het internet vrij en open blijft. Dus geen geknijp door telefoonproviders als je gratis berichtjes naar elkaar stuurt en geen blokkades als je bepaalde applicaties wilt draaien die de bandbreedte zwaarder belasten. “Het internet is van iedereen, niet van de grote telecombedrijven die voor jou bepalen wat je wel en niet mag bezoeken,” aldus Van Dam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Eind april jongstleden deed telecomgigant KPN plotseling behoorlijk wat stof opwaaien door een huilbericht naar buiten te brengen over gratis chatdiensten, waardoor ze bakken met geld zouden mislopen. Immers, jongelui bellen en sms’en sinds de opmars van de smartphone steeds minder. De hoogste tijd dus om het inmiddels flink achterhaalde verdienmodel eens tegen het licht te houden en gebruikers van programmaatjes als Whatsapp, Skype en Ping wat extra geld uit de zakken te kloppen. Of beter: de datavreters blokkeren.

Gelukkig maken heel wat Nederlandse politici gretig gebruik van slimme telefoontjes en twitteren, chatten en facebooken de Kamerleden heel wat af onderling. Die móesten hier dus wel een stokje voor steken, wat dan ook gebeurde: minister Verhagen van Economische Zaken eiste vorige week een verbod op de ‘Whatsapp-heffing’.

Ook PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel zag deze praktijken met argusogen aan: “Onlangs heb ik de minister al gevraagd om de consument niet op te laten draaien voor extra kosten als telecombedrijven hun broek niet meer kunnen ophouden en geld willen verdienen door via de achterkant websites tegen te houden of te blokkeren. Ze moeten maar met andere verdienmodellen op de proppen komen.”

Gisteren hebben D66, PvdA, SP en GroenLinks het amendement, waarin staat dat netneutraliteit in de wet wordt vastgelegd, officieel naar buiten gebracht. PvdA’er Van Dam zegt dat Nederland daarmee de eerste ter wereld zou zijn. Overigens rekenen de partijen op een meerderheid, omdat ze daarbij steun van de PVV verwachten – kijk, zo kan het dus ook jongens!