Spring naar de content

Scheiden of steunen?

Elke week één artikel uit HP/De Tijd in zijn geheel op de website. Deze week een stuk over de opties van Anne Sinclair, de echtgenote van Dominique Strauss-Kahn, aan wie kan ze een voorbeeld nemen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Waar zou Anne Sinclair, de vrouw van Dominique Strauss-Kahn, geweest zijn toen ze hét hoorde? Thuis, op de bank? Op haar werk, tussen twee vergaderingen in? Heeft hij haar zelf gebeld? Zou ze zijn naam in haar telefoon hebben zien staan, misschien met bijbehorende foto: Dominique die een gekke bek trekt op vakantie? “Hoe is het in New York?” zal ze gevraagd hebben. En dan moet haar man hebben medegedeeld dat hij was opgepakt, dat hij verdacht werd van aanranding van een kamermeisje in het Sofitel, dat het nogal een ingewikkeld verhaal is. Hij zal het snel ophelderen. “Au revoir,” – klik. Daar blijft het niet bij. Elke tv-zender, elke krant en elk tijdschrift heeft zich op haar inmiddels tot een afkorting verworden man gestort. Sinclair ziet toe hoe elk detail wereldkundig wordt gemaakt: “IMF-topman aangeklaagd om poging tot verkrachting.” Een kamermeisje. Moslima. Sperma op haar kraag.
Ze denkt aan haar Dominique, met zijn zwarte volle wenkbrauwen, zijn zilverwitte haren en bruinverbrande gegroefde gezicht, oud geworden zoals alleen mannen mooi oud kunnen worden. Ze denkt aan zijn functie, zijn status, zijn verleidingskunst. Een haantje, een man vol testosteron. Zou hij echt…? De Franse media hebben al verschillende van zijn seksuele escapades uitgemolken, maar Sinclair bleef achter hem staan. Deze keer is het anders: het gaat om aanranding, en de hele wereld bemoeit zich ermee. Nu moet Anne Sinclair, geboren als Anne-Elise Schwartz te New York, dochter van de rijke kunsthandelaar Paul Rosenberg en thuis in welgestelde Franse kringen, de journalistiek, de televisiewereld én bij de internationale elite, een keuze maken. Wat doet een powervrouw met macht en geld die, naar verluidt, niet alleen verantwoordelijk is voor haar eigen carrière en status, maar ook voor die van haar tweede man, Dominique Strauss-Kahn? Wat verwacht het Franse volk van haar? Een kleine maand vóór het seksschandaal haalde ze nog de Europese kranten door een enquête van het Franse tijdschrift Paris Match, waarin meer dan twee keer zo veel Fransen liever háár dan Carla Bruni als first lady zouden hebben. Wat nu?

Optie 1: Scheiden
Sinclair zou natuurlijk een voorbeeld kunnen nemen aan Veronica Lario, die in 2009 genoeg had van het gerommel van haar man Silvio Berlusconi, hoewel hij al eens publiekelijk zijn excuses had aangeboden. Tot dan toe had ze zijn ontrouw geaccepteerd, maar toen eenmaal uitlekte dat Berlusconi niet van de achttienjarige studente Noemi Letizia kon afblijven, was de maat vol. Silvio mocht voortaan als vrijgezel de bejaarde dekhengst uithangen. Een nog recenter voorbeeld is Maria Shriver, de vrouw van acteur/gouverneur Arnold Schwarzenegger.
Jarenlang vertelde ze in allerlei talkshows hoe je een huwelijk goed houdt. Begin mei volgde ze Lario’s voorbeeld. Ze ontdekte met de rest van de wereld dat haar Arnie een kind bij de huishoudster had verwekt en in het geheim een tweede gezin had onderhouden. Kiest Anne Sinclair voor scheiden, dan laat ze aan de buitenwereld zien dat ze niet over zich laat lopen. Het nadeel is dat ze ongewild als zielige bedrogen vrouw zal worden bestempeld.

Optie 2: Ook vreemdgaan
Ruud Lubbers werd meermalen beticht van vreemdgaan. Journalist John Jansen van Galen zei eind jaren negentig in HP/De Tijd dat Lubbers ‘iets had met NOSverslaggeefster Maria Henneman, dat wist toch iedereen’. In 2005 legde hij zijn functie bij de Verenigde Naties neer na de roemruchte ‘billenknijp-affaire’. Zijn vrouw Ria bleef achter hem staan en verdedigde hem. Over haar ging al jaren het hardnekkige gerucht dat ze innige betrekkingen had onderhouden met fotograaf Vincent Mentzel. Dit staaltje don’t get mad, get even maakte Ria een stuk minder zielig – ook in de beeldvorming. Als Anne Sinclair íets begrijpt, dan is het wel dat macht erotiserend werkt. Ze staat zelf waarschijnlijk ook bloot aan verleidingen. Kiest ze voor deze optie, dan moeten de bell-boys op hun hoede zijn. Al zou het hier dan wel gaan om een affaire met wederzijdse instemming. Dat is iets heel anders dus dan aanranding.

Optie 3: Blinde overgave
Het zou natuurlijk kunnen dat Anne Sinclair echt van DSK houdt en in hem gelooft. Dat haar Dominique erin is geluisd. Hij randde dat kamermeisje helemaal niet aan, ze lokte het zelf uit! Dat haar man een groot libido heeft, weet ze immers. En eventuele slippertjes neemt ze op de koop toe, juist omdát ze hem zo goed begrijpt. Mannen zijn tenslotte net kleine kinderen die, als ze een speeltje zien, dat meteen moeten hebben. Ze zal hem door dik en dun bijstaan en een voorbeeld nemen aan Gayle Haggard, die altijd is blijven geloven in de liefde van haar man, dominee Ted Haggard. Deze voorzitter van de Amerikaanse National Association of Evangelicals (NAE) en vertrouweling van president George W. Bush, had altijd verkondigd dat homoseksualiteit slecht was. Totdat de mannelijke escort Mike Jones in 2006 uit de school klapte: drie jaar lang zou Ted hem betaald hebben voor seks. Ted ging in therapie en Gayle geloofde hem op zijn woord toen hij verklaarde ‘genezen’ te zijn en weer hetero was geworden. In haar boek, Why I stayed – The Choices I made in my Darkest Hour (2010), schrijft ze dat ze al op de dag dat ze het hoorde koos voor hun huwelijk. Ook Anne Sinclair zou een dergelijk boek kunnen schrijven om haar liefde voor DSK uit te dragen. Samen kunnen ze weer gelukkig zijn, al bestaat het gevaar dat de wereld haar dan een goedgelovige sul vindt en haar dat waar mogelijk zal laten weten.

Optie 4: Stand by your man
Vooralsnog lijkt Anne Sinclair het voorbeeld van Hillary Clinton te volgen. Hillary moest toezien hoe haar man Bill onder ede loog over een seksuele relatie met Monica Lewinsky (“I did not have sexual relations with that woman”). De president lag zwaar onder vuur, maar Hillary bleef fier achter hem staan. “Tijdens deze crisis heb ik goed nagedacht over wat het beste was voor mij en ons gezin, en ik heb nooit getwijfeld aan Bills liefde voor mij,” zei ze later in een interview. Je kunt zeggen dat Hillary zo op subtiele wijze wraak nam: ze liet zien dat ze beter was dan haar man. Sterker. Intelligenter. Zij had zichzelf wél onder controle. Door achter haar Dominique te blijven staan, zouden het niet zozeer het kamermeisje of al die journalisten zijn die de ex-IMF-topman klein laten lijken, maar zijn echtgenote. Ze toont dan dat ze boven hem en boven de situatie staat. In het begin was DSK eerder ‘Mr. Anne Sinclair’, schreef de Belgische krant De Standaard. Toen pas werd hij zélf iemand: Dominique Strauss-Kahn, de alom als briljant omschreven baas van het IMF. Als dit gedoe afgelopen is en de wereld weer over andere zaken schrijft, mag DSK blij zijn als hij nog ‘Mr. Anne Sinclair’ is.