Balkenende biert in wijnbar

import de tijd 3 jun 2011 Leven

Met zijn optreden op het jubileumfeestje van Achmea zette de voormalig president van de Verenigde Staten dit weekend Nederland op zijn kop. Waarom, vroeg u zich waarschijnlijk ook af, reist Bill Clinton in ‘s hemelsnaam af naar een conventie in een Fries terpdorp van nog geen zeshonderd inwoners?

Het antwoord is simpel: omdat er ook na het Witte Huis brood op de plank moet komen. Clintons komst naar Achlum zou de organisatie, inclusief beveiliging en escort, naar verluidt een slordige drie ton hebben gekost.

Een bedrag dat onze eigen oud-premier Jan Peter Balkenende die avond niet zou verdienen.

HP/De Tijd trof hem wat verloren en met een doodgeslagen biertje in de hand aan het einde van de zaterdagmiddag bij de opening van restaurant en wijnbar De Bank, de nieuwe hotspot in zijn eigen woonplaats, Capelle aan den IJssel.

Net als Clinton in Achlum, was Jan Peter Balkenende in Capelle het klapstuk van de avond. Onder toeziend oog van de plaatselijke middenstand mocht hij de kluis openen van het restaurant (voorheen bankgebouw, hence the name). Vangst: een cheque voor het lokale ziekenhuis.

Het was híj of de charmante communicatiemedewerkster van de wijnbar die de stalen deur open mocht draaien, grapte de ex-premier tijdens zijn toespraakje van drie minuten. We konden wel raden wie eigenlijk de voorkeur had bij het publiek.

In tegenstelling tot Clinton wilde de voormalige bewoner van het Torentje ‘absoluut niks hebben’ voor deze edelmoedige daad, zo verzekerde Siem Verkaik, adviseur van de bareigenaar, ons in zijn aankondigingstoespraak. Bovendien was de grote witte limousine voor de deur niet voor Balkenende gehuurd, en de twee uitsmijters die zich in het etablissement ophielden, hadden er zonder de komst van de oud-premier ongetwijfeld ook gestaan. Geen poespas voor Balkenende dus.

En gelijk hebben ze bij De Bank. Nederlandse oud-premiers hebben niet zo’n hoge attractiewaarde, bewezen ook Balkenendes voorgangers Van Agt, Lubbers en Kok. Lintjes doorknippen was nimmer hun specialiteit.


Gelukkig voor Balkenende zijn er voldoende functies ‘achter de schermen’. Dat hij daar zijn geld wel waard is, bevestigen studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij voor een dag per week een aanstelling heeft als hoogleraar. De oud-premier gaf vrijdag nog een vlot gastcollege voor een volle zaal eerstejaars economiestudenten. ‘Het was ook helemaal niet saai en hij noemde heel veel voorbeelden,’ constateert een van hen opgelucht als hij zich aansluit bij een groep van dertig studenten die zich rond de oud-premier heeft verzameld.

Al staat een optreden van onze eigen oud-premier in schril contrast met een toespraak van Bill Clinton, een beetje student wil toch wel een foto voor op Facebook.

Reageer op artikel:
Balkenende biert in wijnbar
Sluiten