Spring naar de content

Elatikgate: ‘De angst moslims te discrimineren zit er diep in’

U zal het ongetwijfeld hebben meegekregen: Fatima Elatik -die schijnbaar de controverse aan haar kont heeft hangen – is weer eens in opspraak. Haar ‘radicaliseringsexpert’ Mohamed Azahaf blijkt een Osama Bin Laden-verheerlijker en houdt er vreemde gedachten op na over vrouwen.  Zelfs PvdA Kamerlid Ahmed Marcouch bemoeide zich er tegenaan: Azahaf is namelijk een doodgoeie jongen. ‘Aan mijn hoela’ dacht Volkskrant-columniste Nausicaa Marbe. Volgens haar worden hier extremistische sympathieën witgewassen. “Het antiradicaliseringscircuit lijkt een vicieuze cirkel waarin opportunisten en incapabelen elkaar in het zadel houden.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Marbe windt zich er over op dat het stadsdeel Oost de zaak afdeed als een ‘operatie beschadig Elatik’. Volgens stadsdeel secretaris Frank van Erkel zijn de citaten van Azahaf  ‘ofwel uit zijn verband gerukt ofwel niet waar‘. Journalist Carel Brendel zou de context verkeerd hebben begrepen en wat op internet staat hoeft niet altijd waar te zijn. Een geval van niets aan de hand en of u met name wilt doorlopen.

Gek genoeg geeft Azahaf zelf wel toe fout te zitten. In een interview zegt hij: “Ik was in die tijd bezig mijn religieuze identiteit te ontwikkelen. Ik vond toen dat vrouwen zonder hoofddoek niks over de islam mochten zeggen. Dat vind ik nu niet meer.” Die draai van de ambtenaar -van mijn centen dus? vraagt de vertwijfelde Amsterdammer zich af- stuit Marbe tegen de borst. “Het gemak waarmee hierover de schouders worden opgehaald, is verontrustend. Hoe betrouwbaar zijn lieden die een draai van 180 graden maken voor een overheidsbaan?” 

Enfin, een klassiek spijker kop-verhaal. Marbe’s column van hedenochtend vindt u hier. “Bruggen bouwen? Eerder een byzantijnse multiculti-tredmolen, waarin het davert van het handjeklap.”