Spring naar de content

HP/De Tijd-kamermeisje haalt Franse Le Monde

Het stuk over het droevige lot van het kamermeisje, dat vorige week in HP/De Tijd stond, heeft de Franse grens bereikt. Dagblad Le Monde schreef afgelopen dinsdag over het stuk van Beatrijs Ritsema en Rachel van Kommer. “Rachel, een voormalig dienstmeisje uit het Nederlandse plaatsje Amersfoort, is plotseling uit de anonimiteit getreden. Haar verhaal over het leven van het personeel in hotels is veelzeggend en overtuigend, omdat haar ervaringen overkomen als banaal en veel voorkomend.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Maar waarom een stuk uit het Nederlandse HP/De Tijd aanhalen? Er is toch wel meer geschreven over kamermeisjes? Schrijver Arnon Grunberg wijdde er bijvoorbeeld een boek aan.

In Kamermeisjes en soldaten, waarin Grunberg undercover gaat als kamerjongen in een hotel in Beieren, ontbreekt volgens de Le Monde-journalist Jean-Pierre Stroobants, een essentieel onderdeel, namelijk de seksuele intimiteit die door veel kamermeisjes als gewoon wordt beschouwd. De ervaringen die Van Kommer in HP/De Tijd beschrijft, geven volgens Stroobants wél een goed en choquerend inzicht in het leven van een kamermeisje.

Onderwerpen