Spring naar de content

Kloppend hart

Ambrose Akinmusire. When the Heart Emerges Glistening. 4 sterren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ambrose Akinmusires definitie van jazz lijkt zo uit het script van een horrorfilm te zijn gelicht. Volgens de jeugdige trompettist uit Californië is jazz het equivalent van een opengereten borstkas, waaruit het hart glanzend tevoorschijn komt. Alleen op die manier kun je alles van jezelf – lelijkheid, veranderlijkheid, kwetsbaarheid, heftigheid, stevigheid, veiligheid – tot uitdrukking brengen.

Bij het lezen van dit soort verheven statements realiseer je je weer dat hardcore jazz nog steeds een elitaire aangelegenheid is. Dat betekent ook dat je al redelijk bevooroordeeld naar de muziek gaat luisteren, want hoe kan iemand nou goed spelen als hij zó veel pretentieuze woorden nodig heeft om zijn kunsten aan de man te brengen?

Maar nadat Akinmusire zijn mondstuk aan de lippen heeft gezet, begrijp je meteen waar die woorden vandaan komen: júist, uit zijn hart! Waar je bij de alumni van de Wynton Marsalis-school toch altijd een beetje blijft horen dat hun talent werd ontwikkeld tijdens een universitaire studie, is de muziek van Akinmusire verre van schools, eerder een verklanking van de condition humaine. Hoe dicht hij bij het leven staat, wordt al meteen duidelijk bij Confessions to My Unborn Daughter, het openingsstuk van het indrukwekkende album When the Heart Emerges Glistening. Bebop, freebob en free jazz verweeft Akinmusire tot een organisch, diep menselijk geheel. Jazz als een warm, kloppend hart. We hadden het zelf niet beter kunnen omschrijven.