Oprahbeu

Bert van der Veer 3 jun 2011 Cultuur

In het Australische Sydney staat de Sydney Harbour Bridge waar je, gezekerd en begeleid, overheen kunt wandelen. Als uitdaging is deze climb of your life nog te kinderachtig voor Try Before You Die, maar het is een hele ervaring als het avontuur in handen is van Oprah Winfrey. Terwijl zij in de Verenigde Staten afscheid nam van haar show, zond RTL afleveringen uit over haar expeditie door Australië.

Er valt veel moois over Oprah te zeggen. Ze deed veel tegen rassendiscriminatie, ze maakte heikele onderwerpen bespreekbaar, ze hielp Obama in het zadel en ze wist een deel van Amerika weer aan het lezen te krijgen. Maar ze is ook schrijnend hysterisch, tergend spiritueel en onbeschaamd zichzelf bewierokend. Dus verzamelt ze voor zo’n tochtje over die brug haar ultimate viewers, sneue vrouwen die in Oprah hun messias gevonden hebben.

Ook moet de tocht tot een record leiden: nooit eerder stonden 316 mensen op die 134 meter hoogte. Maar vooral is het een bewijs van Oprahs levensfilosofie: If you believe, anything is possible. Fijne boodschap voor de kanslozen in Afrika waar Oprah zich zo om bekommert. Terwijl de vedette de brug beklom, had ze zomaar een gedicht paraat, over een trap van kristal en wat je allemaal niet moet doen om op deze top te geraken.

Ooit heb ik op een beurs in San Francisco Oprah een hand gegeven. Ze beloofde toen een show vanuit Amsterdam te maken. Nooit meer wat van gehoord. Nog onbetrouwbaar ook dus.

Reageer op artikel:
Oprahbeu
Sluiten