‘The best a man can get’

import onder de gordel 3 jun 2011 Cultuur

Waarin damesblaadjes dames hun beste beentje voor laten zetten.

Eén keer per jaar stampt Cosmopolitan op de vloer en het is feest. De verkiezing van de Mooiste Benen van Nederland is een onvermijdelijk natuurgegeven, zoals tornado’s in Amerika. De kandidates betrekt het vrouwenblad eenvoudig uit de eigen lezerskring, want het helpt natuurlijk als je de best gelezen titel ter wereld bent, zoals Cosmo zonder valse bescheidenheid op het omslag wereldkundig maakt. De uiterst gulle natuur doet de rest, want die produceert net zo makkelijk achttienjarige meisjes als ongewenst lichaamshaar – en dat laatste haalt sponsor Gillette er weer van af. De verslaggevers vormen het nog niet genoemde kwadrant. Cosmo, meisjes, gladde benen en de pers. Game on!

De 2011-editie is the finest moment van hoofdredacteur Claudia Straatmans.

Boze tongen beweren dat ze langer onder handen is genomen door de grimeuse dan alle dertig kandidates bij elkaar, maar het resultaat mag er beslist zijn. De dertig hindes staan in de rij op een provisorisch aangelegde trap. Eén voor één zullen ze over de catwalk paraderen, waarna ze weer terug de trap op moeten, achter de andere kandidaten langs, om vervolgens weer aan te sluiten. Om het de jury – waarin dit jaar niemand minder dan Jort Kelder heeft plaatsgenomen – wat makkelijker te maken, zijn er vijf verschillende jurken uitgedeeld. De kampioensjurk is van roze stretch. Die volgt de vormen en is uitermate geschikt voor de zeer slanken. In de blauwe zie je er in alle gevallen uit als een nijlpaard. De jurk met strepen (in de verboden horizontale richting) heeft zelfs geen taille en de zoom valt te laag. De gele jurk is lekker kort, maar heeft drie tuttige stroken die het in Urk misschien goed doen, maar zeker niet in Amsterdam. De vijfde jurk is eveneens roze, maar haalt het niet bij de eerste. Er zijn dus zes kandidates in een stretchjurkje. Eén moet de winnares worden.


Lauren Verster is de officiële Pippa van de middag. Om de meisjes op de catwalk heimelijk in te peperen dat zijzelf de mooiste benen heeft, is Lauren deze ochtend in haar fraaiste hotpants geschoten. Elke kandidate noemt zij consequent bij heur onderstel. ‘Deze benen studeren rechten. Deze benen hopen kinderarts te worden. Deze benen trekken sinds de middelbare school veel bekijks.’ Maar wat aanvankelijk nog prettig grofstoer klinkt, krijgt bij de dertigste keer iets vermoeiends.

Als zestig benen zijn getoond, trekt de jury zich terug om te beraadslagen. Als entr’acte is er een andere prijsuitreiking, een waarbij Katja Schuurman in het zonnetje wordt gezet. Volgens de lezeressen van Cosmo is Katja de gepassioneerde motor van haar stichting Return to Sender, een hippe versie van de klassieke derdewereldwinkel. Ook Nickie Plessen, die volgens zeggen mondiaal hiv met ijzeren vuist bestrijdt, komt een prijsje ophalen. En dan is de jury terug om het langverwachte oordeel uit te spreken. De stretchjurk wint, uiteraard, en de slank gelijnde inhoud heet dit jaar Anke Jabroer.

Onze welgemeende complimenten.

Reageer op artikel:
‘The best a man can get’
Sluiten