Spring naar de content

Cruijff: ‘Ik ben zes maanden tegengewerkt’

Twee weken heeft Ajax mogen genieten van de landstitel, vandaag gaat Johan Cruijff weer verder met waar hij mee bezig was: Rik van den Boog pesten. De oud-directeur zit Cruijff al zes maanden dwars, zo laat de oude meester optekenen door zijn Telegraaf-ghostwriter. Het Orakel van Barcelona klinkt verbitterd: “Door alle tegenwerking van de vorige raad van commissarissen en directie is Ajax zelfs niet in staat om een jeugdspeler een contract aan te bieden. De kans is namelijk groot, dat als wij met iemand komen er geen actie wordt ondernomen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Cruijff draait weer eens onnavolgbaar in zijn column. Niet hij veroorzaakte onrust door te roepen dat hij de helft van de jeugdtrainers op straat wilde zetten, maar ‘de directie’. “Het ergste vind ik dit nog voor alle trainers en jeugdspelers die al die tijd niet weten of ze wel of niet aan de bak kunnen. Met dank aan bestuurders en een directie die ons al zes maanden dwars zitten. Elke keer komen ze weer met iets, waardoor wij spitsroeden moeten lopen. Daardoor zitten we nog twee maanden tussen het wal en het schip, wat het belang van Ajax allesbehalve ten goede komt.”

De weggepeste ex-directeur Van den Boog vroeg zich vorige week af wat Cruijff nou eigenlijk wil met Ajax: “Wat is zijn visie, wat gaat hij doen, met wie en waarom?” In zijn column van vandaag geeft Cruijff eindelijk iets prijs: hij wil ‘tien, twintig ex-voetballers een studie laat volgen’ en gaat ervan uit dat er dan ‘een man of vijf naar boven komen drijven die op bestuurlijk niveau voor de club van waarde kunnen zijn’. Geen beroepsbestuurders als Van den Boog en Coronel meer dus.

Komische noot in Cruijffs column: hoe hij FIFA-alleenheerser Sepp Blatter onlangs als een scholier terugstuurde om zijn huiswerk beter te doen. “Blatter heeft mij twee weken geleden gebeld met de vraag of ik in een hervormingscommissie van de FIFA wil gaan zitten. Samen met mensen als Henry Kissinger en Kofi Annan. Ik heb Blatter gevraagd eerst goed op papier te zetten wat dit plan precies inhoudt.”