Spring naar de content

Nederlanders in Jemen ‘echte diehards’

Uri Rosenthal riep afgelopen zondag de 44 overgebleven Nederlanders in Jemen nog eens met klem op om het land te verlaten. Maar of er aan zijn oproep gehoor wordt gegeven, is nog maar de vraag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wie vorige week het nieuws over Jemen trachtte te volgen, bleef in verwarring achter. Eerst berichtten media wereldwijd dat president Saleh was omgekomen bij een aanval op het presidentiële paleis in de hoofdstad Sana’a, vervolgens werd gemeld dat hij ‘licht gewond’ was geraakt en nu blijkt hij onder het mes in Saoedi-Arabië te liggen, wat erop wijst dat hij er niet alleen met wat schrammetjes vanaf is gekomen.

Terwijl Saleh naar verluidt met 35 familieleden in het olierijke buurland vertoeft, is het er in zijn land niet veel rustiger op geworden; het feestgejuich van de oppositie werd afgewisseld door explosies en geweerschoten. Reden voor minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) om de Nederlandse ambassade in de hoofdstad te sluiten en zijn 44 landgenoten aldaar terug te fluiten.

“Weken geleden riepen we Nederlanders ook al op om het land te verlaten,” aldus Christoph Prommersberger, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Toen hebben enkele tientallen daar gehoor aan gegeven. Diegenen die er nu zitten, lijken echte diehards te zijn.”

De Nederlandse ambassade in Jemen stelde – qua bezetting – al niet meer zoveel voor. De kernstaf was teruggebracht naar vier leden, die nu dus huiswaarts keren. “Op gegeven moment moet je de afweging maken tussen de veiligheidssituatie voor de diplomatieke staf en de toegevoegde waarde die zij bieden voor Nederlanders die op dat moment in het land verblijven. Als het door de onveilige situatie heel moeilijk wordt om nog consulaire bijstand te verlenen, dan moet je je conclusie trekken,” zegt Prommersberger.

Hoe lang de ambassade dicht blijft, hangt hoogstwaarschijnlijk af van het herstelproces van Saleh. Keert hij inderdaad over twee weken terug, zoals hij zelf beweert, of is dit een voorbode van zijn definitieve vertrek? 

Wordt vervolgd.

Onderwerpen