Spring naar de content

FIFA-fiasco

Het voetbal gaat aan geld ten onder, en Nederland trekt aan het kortste eind.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

‘Er is geen crisis, er zijn alleen wat probleempjes,” zo sprak FIFA-voorzitter Sepp Blatter aan de vooravond van zijn herverkiezing. Probleempjes die naar zijn zeggen binnen de eigen familie op ‘eigen wijze’ worden opgelost. Wat die ‘eigen wijze’ inhoudt, is inmiddels wel duidelijk: smeergeld.

En geld heeft de FIFA in overvloed. De tv-rechten van het WK voetbal brengen miljarden op. Blatter heeft in de twaalf jaar dat hij al voorzitter is met dat geld het zogeheten Goal Project opgezet, bedoeld om voetbal aan de basis te stimuleren. Met dat mooie etiket kregen alle voetbalbonden van de 208 aangesloten landen onlangs weer een kwart miljoen toegestopt. Een prima manier voor Blatter om zijn herverkiezing te kopen.

Van zijn concurrent Mohamed bin Hammam had hij zich vakkundig ontdaan door hem te laten schorsen door de eigen ethische commissie van de FIFA. Datzelfde lot trof bestuurslid Jack Warner, omdat hij maar beschuldigingen bleef uiten over het ‘verkopen’ van het WK aan Rusland en Qatar. U weet wel, die verkiezing waaraan Nederland samen met België ook nog heeft meegedaan onder leiding van Ruud Gullit. Dat was dus op voorhand een hopeloze zaak. Ons bidbook werd oer-Hollands op de fiets gepresenteerd. Tja, zoiets maakt geen kans in die wereld van het grote geld.

Je zou dan ook denken dat Nederland zich, net als Engeland, kritisch zou opstellen tegen de herverkiezing van Blatter. Waarom een voorzitter die zo omstreden is een vierde termijn gunnen?

In zijn toelichting zei KNVB-voorzitter Michiel van Praag dat de Nederlandse delegatie zich had laten overtuigen door Blatters toezeggingen. Zo zou de ethische commissie meer onafhankelijk worden en komt er een commissie die het reilen en zeilen van de FIFA gaat bespreken. Een commissie waaraan de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger zijn medewerking al heeft toegezegd en waarvoor Blatter ook de medewerking zoekt van niemand minder dan Johan Cruijff. Nu maar hopen dan dat Cruijff daar net als een olifant door de porseleinkast gaat als bij Ajax, maar ik denk dat hij hieraan zijn handen niet wil branden. Helaas, helaas, ik had meer verwacht van de KNVB. En ook van de UEFA.


Maar ja, er wordt gefluisterd dat UEFA-voorzitter Michel Platini wil doorschuiven naar de FIFA en dat Van Praag dan wellicht kans maakt bij de UEFA. Nu er kennelijk andere belangen spelen, hoeven we van de voetbalbonden dus weinig heil te verwachten.

Maar hoe zit het dan met de sponsors? Ik had mijn hoop gevestigd op Coca-Cola als hoofdsponsor van de FIFA. Geen ander merk ter wereld wordt zo streng bewaakt als Coca-Cola, dat jaar in jaar uit het hoogst scoort in de imago-index van sterke merken. Je zou denken dat het die reputatie niet beschadigd wenst te zien door een club als de FIFA. In de media konden we vernemen dat zowel Coca-Cola als Adidas ‘bezorgd was over de gang van zaken’, en daar bleef het bij.

Eeuwig zonde, want juist de sponsoren hebben in handen waarvoor de FIFA, en zeker Sepp Blatter, gevoelig is: geld. Maar ook hier heeft de wederzijdse afhankelijkheid het waarschijnlijk gewonnen van de heldhaftigheid. Het WK voetbal blijft immers een prima podium voor een sponsor.

Geld, geld, geld. Het voetbal gaat eraan kapot, en Nederland trekt aan het kortste eind. Dat we ooit nog de Champions League winnen, kunnen we wel vergeten. Zodra spelers in Nederland bovengemiddeld presteren, worden ze weggekocht.

Binnen de UEFA is Jean-Luc Dehaene, oud-premier van België, nu bezig met voorstellen om de financiële regels aan te scherpen, zo liet hij onlangs in dit blad weten. Clubs met te grote schulden krijgen dan geen licentie meer voor de Europese competitie. Gaat Platini straks Real Madrid buiten de Champions League houden?

Met de FIFA in gedachten heb ik daar nog weinig hoop op.

Onderwerpen