Spring naar de content

Spion/journalist nooit meer aan de bak in Suriname

AIVD’er Paul Kraaijer, die undercover als journalist infiltreerde in extreem linkse organisaties, mag het journalistieke beroep nooit meer uitoefenen in Suriname. Dit liet de Surinaamse Vereniging voor Journalisten (SVJ) via een persbericht weten. De club steunt het ontslag bij de Parbode en SuperSuriname. “Met het ontslag op staande voet, is een duidelijk signaal gegeven dat zo een persoon niet thuishoort in de journalistiek.” Dagblad Trouw, waar de spion opiniestukken voor schreef, is ondertussen opmerkelijk laconiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Journalist en spion zijn, stroken niet met de beroepsethiek. De SVJ voert hoge ethische standaarden in haar banier en kan  niet accepteren dat Kraaijer zich nog langer als journalist in Suriname uitgeeft. Hij heeft het journalistieke beroep reeds ernstig geschaad door zijn handelingen in de afgelopen 25 jaar. Na zijn recente ontboezemingen over zijn verleden in de Nederlandse media De Telegraaf en Nieuwsuur heeft de uitgever van Caribbean Media Group (CMG) Paul Kraaijer terecht ontslagen,” aldus de SVJ.

Parbode-uitgever Jaap Hoogendam, die Kraaijer na zijn ontboezemingen in de Telegraaf en Nieuwsuur ontsloeg, zegt: “Kraaijer is geen sterke denker. Hij had 25 jaar een dubbelleven en denkt dat door zijn verhaal te doen, zijn ‘goede leven’ overblijft. Zo is het natuurlijk niet. Er gaat van beide de helft af en dan hou je een onbetrouwbare journalist over. Daar kan ik als uitgever niks mee. En de redactie al helemaal niet. De NVJ en de Surinaamse zuster hebben afstand van Kraaijer genomen. Hijzelf antwoordt in een mail dat wij allen een bekrompen visie op de journalistiek hebben.”

De NVJ heeft inderdaad woedend gereageerd op de undercover-bekentenis van de AIVD’er. “Kraaijer schaadt hiermee het imago van de journalist, beïnvloedt de objectiviteit en zijn actie is slecht voor de journalistiek in het algemeen,” aldus algemeen secretaris Thomas Bruning.

Trouw is laconiek
Kraaijer deed zich bij verschillende extreem linksen voor als journalist van onder andere Trouw. Terwijl de NVJ nog wacht op antwoord van minister Piet Hein Donner op de vraag of Kraaijer inderdaad heeft gehandeld in opdracht van de AIVD, probeert zij wel alvast de juridische mogelijkheden te bekijken. Bruning: “Ik heb Willem Schoonen (hoofdredacteur Trouw, red.) gebeld met de vraag of wij eventueel in deze kwestie samen zou kunnen werken. Hij zou erover nadenken en mij terugbellen.”

Schoonen zelf is de opmerkelijk laconiek. “Ik kan me er eigenlijk niet zo druk om maken. Volgens mij gebeuren er veel belangrijkere dingen in de wereld. Dus nee, Trouw overweegt geen juridische stappen,” zegt hij. Schoonen meldt ons overigens ook dat hij nooit met Brunning heeft gesproken. Vreemd.

Onderwerpen