Spring naar de content

Liefde op leeftijd

De laatste keer dat wij Omara Portuondo spraken, probeerde ze ons met fonkelende ogen te verleiden tot een gesprek in het bad van haar hotelkamer. Toen ze enige aarzeling bespeurde, barstte ze in lachen uit en zei ze: “Ik snap het wel: wat valt er nou nog te zien aan een vrouw van bijna tachtig?” Met die laatste opmerking viste ze naar een welverdiend complimentje – en dat kreeg ze ook. Chucho Valdés moest waarschijnlijk ook een beetje blozen toen de Cubaanse diva hen samen in bed liet fotograferen voor de hoesfoto van Omara & Chucho, een album vol Cubaanse canciones uit de jaren veertig en vijftig. Portuondo schalks als altijd, Valdés een tikkeltje gegeneerd, en dat klopt ook wel: aan het einde van de jaren vijftig liet ze hem met een bos rozen in het licht van de volle maan staan, nadat zij hem had meegedeeld dat zij niet van plan was om op zijn avances in te gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat er nog steeds ‘iets’ is tussen die twee is op alle twaalf nummers van dit hartverwarmende album te horen. Het pianospel van Valdés, een hechte, niet te ontwarren knoop van latin, klassiek en jazz, klinkt als één grote, gepassioneerde liefdesverklaring, en Portuondo zingt haar liederen met de overtuigingskracht van een vrouw die net zo vaak andermans hart brak als haar eigen hart werd gebroken.

Bijna 81 is ze nu, maar naar haar stem luisteren is nog steeds zoiets als, ja, langzaam worden ondergedompeld in een weldadig warm bad.

Onderwerpen