Spring naar de content

Politicus journalist

Franse journalistes liggen onder vuur. Kraaide vroeger geen haan naar hun soms innige contacten met politici (ongeveer vijf jaar geleden wilde Nicolas Sarkozy, toen minister van Binnenlandse Zaken en getrouwd met Cécilia Sarkozy, nog stilletjes gaan samenwonen met Figaro-columniste Anne Fulda), sinds de ‘affaire-DSK’ is alles anders in het ooit zo liberale land. Het geviezelevoos dat vrouwelijke journalisten nu opbiechten (sms’jes van politici, rendez-vous op parkeerplaatsen of in hotels) versterkt burgers in hun oordeel dat journalisten en politici deel uitmaken van dezelfde klasse.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Nederlandse politici en journalisten weten de dans vooralsnog te ontspringen. Wij zijn benieuwd wanneer we de sms’jes mogen lezen tussen Antoinette Hertsenberg (TROS) en Nico Koffeman (PvdD), bij Wouter en Barbara Bos (VARA) op de bank mogen kruipen en ongestraft een microfoontje kunnen ophangen bij Albert Verlinde (RTL) en Onno Hoes (VVD).

Relaties tussen politici en journalisten zijn niet ongebruikelijk. PvdA’er en burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel mogen we zelfs een heuse journalistenhopper noemen door zijn verhoudingen met Job Frieszo (NOS) én Michel Zeegelaar (KRO). Ook Mark Rutte schuwt twee geloven op één kussen niet; in 2006 noemde hij NOS-journaliste Sacha de Boer zijn ideale vrouw.

Onderwerpen