Spring naar de content

Vlammen op de ukelele

Wie Eddie Vedder op Pinkpop 1992 de geluidstorens zag beklimmen, had niet kunnen vermoeden dat hij twintig jaar later een album met ukeleleliedjes zou uitbrengen. Want is de ukelele niet zo ongeveer het lulligste instrument van de planeet? Tiny Tim? Oké. Brigitte Kaandorp? Oké. Maar Eddie Vedder? Nee, dat is toch zoiets als Tarzan die op pumps door de jungle loopt te zwikken. Maar wie schetst onze verbazing dat Ukelele Songs eigenlijk een intrigerender album is geworden dan Pearl Jams meest recente plaat Backspacer? De ukelele blijkt de David te zijn die Vedders Goliath-bravoure doet verschrompelen tot een dun vliesje, waardoor de blanke pit in deze ruwe bolster meer dan ooit zichtbaar wordt. Daarnaast blijkt het kwetsbare ploink-ploink geluid van dit aan de Portugese cavaquinho verwante gitaartje wonderwel te mengen met Vedders warm vibrerende bariton.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

En of het nou de Pearl Jam-song Can’t Keep, het nieuwe Without You of het met Cat Power opgenomen duet Tonight You Belong to Me is: het zijn allemaal liedjes die je meteen in je hart sluit. Eddie Vedder zelf kan er kennelijk ook geen genoeg van krijgen. En dat is meteen het enige bezwaar van deze plaat: zestien ukeleleliedjes achter elkaar is wel een beetje veel van het goede.

Onderwerpen