Creatieve opstand tegen kaalslag

Pauline Bijster 14 jun 2011 Politiek

Halbe heeft geen vrienden gemaakt met zijn voorgenomen bezuinigingen van 200 miljoen. In creatieve kringen gonsde het hele pinksterweekend schrik, boze woorden, verdriet. Niet dat de bezuinigingen niet aangekondigd waren, maar zó snel en hard hadden ze toch niet verwacht. De muzikanten, de toneelspelers, de schilders, de directeuren, de docenten, allemaal afhankelijk van theaters, gezelschappen, subsidies en opleidingen. Blijft er nog iets over van het cultureel klimaat? Creatief als ze zijn, ontsproten er onmiddellijk allerlei protestacties en -brieven via blogs, sites, Facebook en Twitter. Hier volgt een samenvatting.

“Als het aan dit kabinet ligt, wordt het culturele landschap in ons land één groot Eurodisney. En geloof me, dat moeten we niet willen,” schrijft Hanneke Groentenman op haar blog. “Dit is cultuurbeleid uit rancune en desinteresse”, dichter Ramsey Nasr in de Leeuwarder Courant op 11 juni.

Halve Zoolstra, Slagerij Zijlstra, Halbe Zeikstra werd de staatssecretaris genoemd op Twitter. Op 10 juni werd meteen het Halbe Zijlstra Fonds opgericht: er worden donaties gevraagd om de ‘bomaanslag’ op de cultuur enigzins te compenseren. De ‘No Culture No Future‘ actiegroep roept iedereen die ook maar iets met kunst te maken heeft op, tot 27 juni de ramen zwart te maken. Op die dag debatteert de Kamer over de plannen. Een zwart vlak met een wit kruis staat symbool voor de anti-sympathie tegen cultuurbezuinigingen. Halbe de Sloper bestaat al als profiel op Facebook en verspreidt deze online poster:

[[image file=”2011-06/sloop.jpg” ]]

Nog iets verder ging Atelier Yuri Veerman, te zien op Slash Art:

[[image file=”2011-06/massacre.jpg” ]]

En iets subtieler, Harmen de Hoop, te zien op hetzelfde Slash Art:

[[image file=”2011-06/kunst.jpg” ]]

MC Theater maakte en verspreidde ‘tenminste houdbaar tot’ posters:

[[image file=”2011-06/ketelhuis.jpg” ]]

[[image file=”2011-06/ndsm.jpg” ]]

[[image file=”2011-06/krakeling.jpg” ]]

Nog meer acties. Hier kunt u een petitie tekenen tégen de cultuurbezuinigingen zoals die nu worden gepresenteerd. En hier kunt u protesteren in levenden lijve: op 26 juni aanstaande, een dag voor het Kamerdebat, verzamelen actievoerders op het binnenplein van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Tot slot een grapje van De Speld: hier kunt u lezen dat Halbe Zijlstra tenminste wél echt weet waarover hij spreekt.

Reageer op artikel:
Creatieve opstand tegen kaalslag
Sluiten