Spring naar de content

Koning Bernhard

Tekenaar Erik Varekamp (46) en scenarist Mick Peet (48) zijn al acht jaar bezig het leven van prins Bernhard te reconstrueren in stripvorm. Speciaal voor HP/De Tijd schetsen ze, ter ere van Bernhards honderdste geboortedag op 29 juni, hoe Nederland in 1945 ontsnapte aan een ‘dictatuur van Oranje’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Dat deel 1 van Agent Orange kort voor Bernhards overlijden verscheen en niet erna, is achteraf bezien mazzel met een hoofdletter M geweest. Tekenaar Erik Varekamp en scenarist Mick Peet waren van plan om er een paar maanden langer over te doen. Het kon namelijk nog mooier, beter, zorgvuldiger. Maar hun uitgever René van Praag zei: ‘Huppetee, een nietje erin en nog voor Sinterklaas in de winkel leggen.’
Bernhard stierf op 1 december 2004 op 93-jarige leeftijd. Een van de laatste boeken die hij tot zich nam, was Agent Orange, de jonge jaren van prins Bernhard. Achter in deze graphic novel trof hij een kopie aan van zijn eigen  lidmaatschapskaart van de NSDAP. En dat terwijl hij altijd in alle toonaarden had ontkend lid te zijn geweest van Hitlers nazipartij.
Gerard Aalders, de recalcitrante historicus van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies die op 1 maart met pensioen ging, had al eerder onthuld dat Bernhard NSDAP-lid was geweest. Maar nu hij het bewijs had toegespeeld aan Varekamp en Peet – zo’n kaart zíen maakt toch meer indruk dan er alleen over lézen – was voor de prins de maat vol. Niet alleen ontkende hij nogmaals ooit NSDAP’er te zijn geweest (‘Bernhard boos op auteurs van stripbiografie,’ kopte de Volkskrant op 15 november 2004), ook belde Bernhard Aalders op en kafferde hem uit.
Een rel was geboren. Dat was niet slecht voor de verkoop van het boek.
Ook met de volgende delen maakten de auteurs nieuws. Deel 2 (2006) meldt dat het auto-ongeval van prinses Juliana in 1938 mogelijk een moordaanslag door de SA was. Het nieuwtje van deel 3 (2008) was dat – maar dat klinkt gezien ’s mans reputatie een stuk minder verrassend – Bernhard tijdens de oorlog een affaire had met de Amerikaanse actrice Frances Day. Vorig jaar november verscheen Agent Orange deel 4. Daarin laten de makers Bernhard een brief aan Hilter schrijven met het aanbod om stadhouder van bezet Nederland te worden (de roemruchte stadhoudersbrief) en onthullen ze dat de prins in 1942 ternauwernood ontsnapte aan een moordaanslag door een Engelse communist.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.