Verslingerd aan de Hipsta

Corbino 15 jun 2011 Politiek

Elke week één artikel uit HP/De Tijd in zijn geheel op de website. Deze week onze huisfotograaf Corbino over de Hipstamatic-app, die digitale foto’s analoog laat lijken. Corbino is inmiddels een addict.

Als meer dan doorgewinterd celluloidliefhebber ga ik u een digitale bekentenis doen.
De visuele mogelijkheden van mijn gsm houden mij al weken in de ban. Ik ben volledig geappliceerd. Ik kan overal instant art maken en bovendien, en hier spreekt mijn getroebleerde analoge ego, meteen applaus oogsten. Ik tover ter plekke een beeld waar ik vroeger een dág over deed. Ik ben ineens een hyper-de-hippe beeldmaniak.
Dat ik nog eens zo modern zou zijn, wie had dat ooit gedacht? Vijfentwintig jaar geleden was ik een hele bink als ik met een fraai belicht negatiefje huiswaarts fietste, een dokaheld als ik daar een papieren printje van bakte, en uiteindelijk ter redactie helemaal het mannetje als mijn handtekening van dat bijzondere en verzilverde moment afspatte. Wat een magie, wat een mysterie, wat een glans.
In die versluierde wereld van chemische en optische beperkingen scholen de meesters. Wat van dat eventuele meesterschap na de welbekende digitale revolutie is overgebleven, zal moeten blijken uit de uiteindelijke essentie van fotografie: keuzes maken. Al die knopjes, programma’s, handleidingen en nabewerkingen kunnen een serieuze kijker namelijk niet verhelen dat er op beslissende momenten een heldere visie en uniek standpunt moet zijn, kortom een getalenteerde en geoefende hand is vereist om tot een visueel oeuvre te geraken.
Fotografie is nog steeds een vak, maar het is totaal veranderd. Kosten, proliferatie, houdbaarheid, hoeveelheid, toegang en toepassing, alles is radicaal op de helling gegaan. Het duurde even voordat ik een blije keerzijde van deze democratisering vond, en begreep dat je ook in de digitale wereld nog steeds een original bent, als je maar trefzeker kiest.
En dus verklap ik u dat ik afgelopen week een professionele shoot met mijn telefoontje heb gemaakt. En dat die eruitzag alsof ik uren in die oude donkere kamer had doorgebracht. Het is een wonderbaarlijke verschijning geweest, en ja, ik ben inmiddels een Hipsta-addict. Bij dezen de oogst van een week lang die berekenende en verslavende blik op mijn hypermoderne leven.

[[ poll uid=471 ]]

Reageer op artikel:
Verslingerd aan de Hipsta
Sluiten