Spring naar de content

‘In a nutshell: prins Bernhard liet Hannie Schaft fusilleren’

Nederland is in 1945 ontsnapt aan een ‘dictatuur van Oranje’. Rechtse krachten wilden prins Bernhard kronen tot koning. Dit onthullen Mick Peet en Erik Varekamp, makers van de prins Bernhard-strip Agent Orange, deze week in vijf strippagina’s in HP/De Tijd. Ook opmerkelijk: in het begeleidende interview beticht Peet de prins ervan de communistische verzetsheldin Hannie Schaft te hebben laten executeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens scenarist Peet waren Bernhard en zijn aanhangers – waaronder ‘soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema – communistenvreters pur sang. Tijdens de oorlog kwamen er volgens hem ‘vanuit de staf van de prins verordeningen om communistische verzetsstrijders uit te leveren aan de SD en de SS’. “Dat heeft onder anderen Hannie Schaft het leven gekost.”

Je zou dus kunnen stellen dat Bernhard ‘het meisje met het rode haar‘ heeft laten fusilleren? Peet: “Ja, dat is in a nutshell wat er is gebeurd”.

Peet en Varekamp maakten de afgelopen acht jaar al diverse keren nieuws met hun Agent Orange-serie. Ze benadrukken dan ook dat ze hun verhaallijnen niet uit hun duim zuigen. “Er zijn altijd een of meer concrete aanwijzingen voorhanden.” 

Lees het hele interview plus het beeldverhaal van Peet & Varekamp deze week in HP/De Tijd.

Onderwerpen