Spring naar de content

Bibi Dumon Tak: ‘Het is net of ik niet rijd, maar vaar’

Het was voor kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak liefde op het eerste gezicht toen ze de Mercedes 300 SD tweeënhalf jaar geleden zag bij haar garage in het Oude Noorden in Rotterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Toen haar Jetta (bouwjaar 1986) het begaf wou ze hem kopen, maar het ontbrak haar aan de benodigde 11.000 euro. Dus werd het de goedkopere Audi 80 uit 1984. Toen ze die naar de sloop had gereden – iets wat Dumon Tak met al haar tweedehands aangeschafte auto’s doet – bleek de Mercedes 300 SD nog steeds te koop. En tweeduizend euro goedkoper. De eigenaar van de garage reed er zelf in. Dumon Tak: “Dat alles viel samen met het enorme succes van mijn boek Fiet wil rennen. Ik dacht: als ik nu niet de royalty’s van deze ‘eenmalige doorbraak’ rechtstreeks naar de garage overmaak, gebeurt het nooit.”

“Dit model heeft nooit in Europa gereden. Te zwaar. Het is een dieseluitvoering van de S-klasse, geïmporteerd uit Amerika. Nu loont het, omdat je geen wegenbelasting hoeft te betalen voor auto’s die ouder zijn dan 25 jaar. En moet je kijken, voor zijn 28 jaar ziet hij er nog steeds prachtig uit.” Het mooist aan haar Mercedes 300 SD vindt ze het geluid. “Alsof je in een boot zit. Ik heb het gevoel dat ik niet rijd, maar vaar. Vooral als je een verkeersheuveltje over moet, dan zie je, als bij een soort boot op de golven, eerst de neus met die ster omhooggaan.”

Als kind hield Dumon Tak al van auto’s. Op haar achttiende haalde ze haar rijbewijs in één keer. Cadeautje van haar ouders. Ze leerde het grotendeels van haar vader. “Op kleine weggetjes mocht ik altijd sturen, dan kon mijn vader een shaggie rollen. Op mijn twaalfde reed ik mijn eerste echte meters. In de achteruit, omdat ik moest uitparkeren.” Fijn aan autorijden vindt Dumon Tak de beweging, toeren daarentegen dom en doelloos. “Het gelukkigst ben ik ’s nachts. In m’n eentje, of met de hond op de achterbank. Vroeger hield ik ervan om over brokkelige weggetjes te rijden tot ik niet meer verder kon en daar de tent op te slaan. Maar bij deze Mercedes past eerder een hotel.”


Het is waar, vindt Dumon Tak: auto’s halen het slechtste in de mens naar boven. Daar ergert ze zich enorm aan, sterker nog: ze wordt er behoorlijk agressief van: “Als mensen je al knipperend naar de rechter rijstrook sommeren.” Hoewel het minder wordt, ervoer ze het onlangs in Duitsland toch weer eens met vrienden. “Die zeiden tegen me: ‘Hier mag je zo hard rijden als je wil. Plankgas!’ Waar ik al bang voor was: mijn Mercedes ging niet harder dan 155. Achter me werd er dus direct geseind. NL staat in Duitsland niet voor Nederland maar voor Nur Links. Alles wat daar onder de 200 rijdt, moet wegwezen.”

Mercedes-Benz 300 SD

Bouwjaar: 1983

Motorinhoud: 2998

Gewicht: 1750 kg

Vermogen: 92 kw

Topsnelheid: 155 km/u

Acceleratie: 0-100 km in 13 sec

Gem. verbruik: 1 op 12

Aanschafprijs: €9.250