Spring naar de content

Eric Corton: ‘Pinkpop niet vooruitstrevend bedoeld’

Pinkpop 2011 werd dinsdag afgeslacht in de Volkskrant. Recensent Gijsbert Kamer spreekt over een ‘muzikaal zwak’ en ‘eenzijdig’ festival met veel bands van een ‘belabberd niveau‘. Gitaarliefhebber en muziekkenner Eric Corton (3FM) presenteerde de tv-registratie. Hij vindt dat er een kern van waarheid in het verhaal van Kamer zit, maar benadrukt ook: “Pinkpop is een pópevenement, geen kunstbiënnale.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Eric Corton: “Het is duidelijk dat de drie grote acts een aanzienlijk gedeelte van het budget opslurpen. En dat de rest, ik wil niet zeggen van een middelmatig niveau is, maar het van één tot anderhalf radiohitje moet hebben. Bijvoorbeeld Scouting for Girls. Ik was overigens heel tevreden met de Nederlandse bands. Go Back To The Zoo, Tim Knol en Laura Jansen waren erg goed. Ik had liever gezien dat De Staat meer prominent was geprogrammeerd.

Ben je het eens met Gijsbert Kamer?
“Ik vind Gijsbert erg streng hoor. Het is ook makkelijk om te zeggen dat Jan Smeets zijn poot stijf moet houden met betrekking tot de dure acts. Hij doet dit al 42 jaar, hem valt niets te verwijten. Het is trouwens niet zo dat Jan zelf met zijn adresboekje alle bands boekt, zoals veel mensen denken, dat doet Mojo Concerts. Maar Mojo valt ook niets te verwijten. Als iemand een vuist kan maken, is het LiveNation. Maar dat is een commerciële organisatie, dus waarom zouden ze ook eigenlijk? Dat er in de media wordt gesproken over ‘het grote graaien’, dat gaat te ver. De discussie over de 1,3 miljoen die betaald is voor Coldplay is een andere discussie, mensen moeten niet denken dat dit festival betaald wordt door de regering. Met het in prachtig Engels geformuleerde ‘Get the fuck off met de regering’ doelde Jan Smeets op iets anders, namelijk de verhoogde BTW die het Pinkpopkaartje volgend jaar duurder maakt.”

Maar dan nog, met een klein budget kun je toch ook wat anders boeken dan gitaarrock?
“Het klopt dat er weinig andere genres stonden. Er was bijvoorbeeld geen nederhop. Het programma was eenzijdig, veel pop, maar hé, het is Pinkpop. Ik heb geen van de 70.000 bezoekers hierover horen klagen.”

Misschien stelt het publiek van Pinkpop niet zulke hoge eisen.
“Het publiek stelt wel eisen, voornamelijk aan de headliner. En dat was goed in de programmering: per avond stond er één grote jongen. De Foo Fighters waren briljant! Van Coldplay heb ik maar een paar minuten gezien en Kings of Leon, dat was een gedegen show. Oh, en de Foo Fighters, had ik al gezegd hoe vet het was?”

Hoe verhoudt Pinkpop zich tot andere Nederlandse festivals volgens jou?
“Op Pinkpop staat de muziek die je kent van radio en televisie, het is geen vooruitstrevend festival. Daar is het ook niet voor bedoeld. Bezoekers komen niet voor die ene act die ze toevallig ontdekken op Pinkpop. Daarvoor moet je naar Lowlands of London Calling (festival in Paradiso, red.). Op Pinkpop is naast die grote headliners plaats voor Nederlandse bands en dat maakt het tot een bijzonder festival.”