Spring naar de content

Grotemensenstrip

Mijn dochter van twaalf leest zich helemaal suf. Al jaren. Niks stripboeken. Ja, zo af en toe gaat er een doorheen, of een meidenblaadje, in enkele minuten. Dan is het weer terug naar de C-boeken. Ze heeft de hele kast voor leeftijdgenoten in de wijkbibliotheek al uit en ze staat op het punt die met de ‘echte literatuur’ aan te vallen. Dat vervult me natuurlijk als vader en opvoeder met trots.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Poorthuis

Tegen alle doemdenkers over jeugdcultuur zou ik dan ook ik willen zeggen: het valt heus wel mee, hoor. Nederlandse kinderen lezen nog heel stevig, naast al het msn-en, bieberen en you-tuben.

Maar het doet me ook bedenken dat ik zelf in op die leefrijd nog totaal verslaafd was aan Billie Turf, mijnheer Kwel en andere tweedimensionale ‘helden’. De strip was voor mij, veel meer dan voor haar, het begin van de weg naar het echte lezen.

De strip die wij u deze week in HP/De Tijd aan u voorschotelen is natuurlijk van een geheel andere orde. Volwassenenliteratuur van de bovenste plank, waarbij enige historische kennis wel vereist is, of in ieder geval een pre. Vakwerk van schrijver en tekenaar, ondersteund door niet de geringste historicus. Over niet de minst interessante episode uit de recente geschiedenis.

Stel je voor wat er zou zijn gebeurd als prins-gemaal Bernhard van Lippe-Biesterfeld in plaats van Juliana op de troon der Nederlanden had plaatsgenomen.

Zouden we Indonesië hebben opgegeven? Zou Nederland nu überhaupt een parlementaire democratie zijn geweest? Waren we weer samengegaan met België? Was het ooit mogelijk geweest boeken te schrijven waarin het NSDAP-lidmaatschap van de grote leider bekend werd gemaakt?

Het is natuurlijk allemaal nooit met zekerheid te zeggen. Maar behalve dat we ons waarschijnlijk gelukkig mogen prijzen met de wijsheid van degenen die Bernhards troonsbestijging voorkwamen, zie ik uit naar de boeken die me over deze kwestie zullen bijlichten.

([email protected])