Halbe Zoolstra! Facebookers protesteren tegen cultuur-bezuinigingen

Rachel van Kommer 24 jun 2011 Politiek

Steeds meer Facebookers pimpen hun pagina via de website picbadges.com door ergens op hun profielfoto een zwart rondje met een wit kruis te plaatsen. Wat het betekent? Red de cultuur! Wegwezen Halbe Zijlstra met je bezuiniging van 200 miljoen in de kunstsector! “Halbe Zoolstra!” is de reactie met de meeste ‘likes’ op de site van de protesteerde social media-gangers.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD wil zoveel mogelijk geld wegsnoepen bij instellngen die niet direct kunst maken, maar deze ondersteunen of faciliteren. Met de slogan ‘Red de cultuur!’ willen de Facebookers door middel van de zogenoemde ‘pic-badges’ dat de bezuinigingen worden afgeblazen.

Mars van de Beschaving
Vandaag is op Terschelling tijdens het theaterfestival Oerol de aftrap van de Mars der Beschaving gegeven. In Rotterdam verzamelden studenten zich op het Binnenwegplein om een ‘flashmob’ te doen (uit het niets gaan zingen en dansen). Velen van het droegen een zwart shirt met wit kruis (net als de button op Facebook). Zondag bezetten kunstenaars, theatermakers, muzikanten en bezoekers/kunstliefhebbers het Museum Boijmans Van Beuningen.

‘s Avonds zullen zij dan van daaruit naar het Binnenhof en het Malieveld in Den Haag reizen. GroenLinks heeft al toegezegd gratis vervoer te regelen. Tijdens de protestmars zullen vele gerenommeerde kunstenaars aan het woord komen onder wie Pierre Audi, Ann DeMeester, Ivo van Hove, Conny Janssen, Joost Conijn en Ramsey Nasr en politici onder wie Job Cohen, Emile Roemer en Boris van der Ham.

[[ poll uid=482 ]]

Reageer op artikel:
Halbe Zoolstra! Facebookers protesteren tegen cultuur-bezuinigingen
Sluiten