Spring naar de content

Gronings meer uitgeroepen tot één van de mooiste plekken ter wereld

Het Paterswoldsemeer, [[popup file=”2011-06/schermafbeelding-2011-06-24-om-15.13.38.png” description=”vlak onder Groningen” alt=” ” align=”inline” ]], is genoemd als ‘Amazing Place To Experience Around The Globe’ door trendblog The Cool Hunter. Een foto van het (tot nu toe) nog vrij onbekende meer staat tussen prachtige plaatjes van onder andere bergketens in Venezuela, paradijselijke zandstranden op de Seychellen en lieflijke bergdorpjes in Italië. Hoe nuchter blijven de Groningers hieronder? Klaas Haverdings van het Meerschap Paterswolde: “Ik vind het fantastisch!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wist u dat het Paterswoldsemeer genoemd wordt als een van de mooiste plekken op aarde?
Klaas Haverdings: “Nee, ik had het nog niet gehoord. Ik vind het fantastisch!”

Wat is er zo bijzonder aan het Paterswoldsemeer?
“De natuur, de recreatie en het landschapsschoon is hier in balans. Het ligt op steenworp afstand van het stedelijk geweld. Het is hier prachtig. Je kunt hier zwemmen, je kunt hier skeeleren, je kunt hier zeilen, je kunt hier fietsen, je kunt hier wandelen.”

Het is dus voornamelijk een recreatiegebied?
“Ja dat klopt, het is natuur bedoeld voor mensen. Aan de oostkant loopt een gedeelte van het Pieterpad en is een monumentale sluis. Dit gedeelte is vooral bedoeld voor recreatie. Aan de zuidkant, vlakbij het dorpje Haren, is een zwemplas. Ook zijn er veel eetgelegenheden. Aan de westkant vind je veel bebouwing. Hier hebben mensen uit de stad hun vakantieverblijven. En aan de stadskant, daar ligt de Hoornse Plas. Op een mooie dag zijn er zo’n 30.000 tot 35.000 mensen in het gebied. Dat zijn dan voornamelijk zwemmers; in het hele gebied zijn veel ligweides.”

Nu zal het nog wel een stukje drukker worden.
“Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Welke site was het ook alweer? Ik ga het even bekijken.”

Www.thecoolhunter.net/lifestyle.
“Oh, het is een schaatsfoto! We hebben natuurlijk al een paar jaar geen vorst meer gehad. En soms kan het overal vriezen, maar dan kan er hier nog steeds niet geschaatst worden. Dat komt omdat het een veenmeer is. Er komen regelmatig veengassen vrij, waardoor het water vaak in beweging blijft.”

Dit is dus eigenlijk een zeldzame foto?
“Ja, dit is heel uitzonderlijk. Ik ben hier sinds 2002 en ik heb dit nog niet meegemaakt. De foto moet dus van voor die tijd zijn.”