HP/De Tijd-interviewster wint Studentenluis

jana van de ven 27 jun 2011 Cultuur

Dit weekend werd Veerle Corstens (30) overvallen met De Studentenluis 2010, een prijs voor het beste interview gemaakt door een student. In juni vorig jaar maakte zij samen met studiegenoten nummer 24 van HP/De Tijd. Ze interviewde debuterend schrijver Philip Huff en stuurde later haar interview op naar de jury van de journalistieke prijs. Corstens: “Ik moest het in viervoud opsturen, best veel gedoe. Ik dacht: ‘Ik zal vast niets horen, maar ik doe het maar gewoon.'”

Gefeliciteerd! Hoe reageerde je toen je werd overvallen?
Veerle Corstens: “Dankjewel, haha. Ik was heel verbaasd. Ik had het interview opgestuurd in een opwelling en was het eigenlijk weer vergeten. Voor het Holland Festival was ik bezig met het afnemen van een interview – het idee van de prijs is dat je altijd wordt overvallen terwijl je aan het werk bent – en aan het tafeltje naast mij zaten twee mensen uit de jury zonder dat ik het wist. Het interview duurde nogal lang en daarna kwam een jurylid naar me toe om te vragen: ‘Ben jij Veerle Corstens?’. Het bleek een heel complot te zijn, want er waren ook vriendinnen aanwezig, en taart. Ik kreeg het beeldje uitgereikt en het juryrapport.”

Een beeldje en een juryrapport. Dat.. was het?
“Alleen een beeldje en het juryrapport. Er hoort geen geldprijs bij.”

Maar wel een goede opstap.
“Ja, het is een mooie aanmoediging. Het klinkt heel cliché, maar ik had het niet verwacht. Ik moest het interview in viervoud opsturen. Dat was nog een heel gedoe. Ik dacht: ‘Ik zal vast niets horen, maar ik doe het maar gewoon’. Het is wel raar hoor: Toen ik hoorde dat Carolina Lo Galbo (Vrij Nederland, red.) De Luis 2010 (prijs voor beste interview, red.) had gewonnen, heb ik haar nog gefeliciteerd. En nu win ik de studentenversie van de interviewprijs.”

Wat vond jij van je interview?
“Ik was er in die tijd erg tevreden mee, daarom heb ik het opgestuurd. En nu, achteraf, denk ik ook wel: ‘Ja, het is goed opgeschreven. Op mijn opleiding had ik al wat geoefend met interviewen, maar dit was mijn eerste gepubliceerde interview. Ik was zelf met het idee gekomen om [[popup file=”2011-06/huff.png” description=”Philip Huff” align=”inline” ]] te interviewen. Ik vond hem typerend voor onze generatie, het thema van het nummer van HP/De Tijd.”

Heb je nog contact met hem gehad na jullie gesprek?
“Ik heb hem laten weten dat ik De Studentenluis gewonnen. Hij mailde me: ‘En terecht’. Dat vond ik wel erg aardig van hem.”

Twee carrierès in de dop, die van Huff en jou. Waar is hij nu mee bezig?
“Ik geloof dat het boek waarover ik hem heb geïnterviewd, Dagen van gras, nu verfilmd wordt. En dat hij werkt aan zijn tweede roman. Daarnaast schrijft hij voor nrc next en geeft hij lezingen.”

En wat doe jij nu?
“Sinds september ben ik klaar met mijn opleiding, Postacademische Dagbladopleiding Journalistiek (PDOJ), en sindsdien freelance ik. Voor Het Parool, Ode Magazine, als tekstschrijver en afgelopen tijd dus voor het Holland Festival.”

[[popup file=”2011-06/schermafbeelding-2011-06-27-om-12.34.42.png” description=”Hier” alt=” ” align=”inline” ]] en [[popup file=”2011-06/schermafbeelding-2011-06-27-om-12.35.06.png” description=”hier” alt=” ” align=”inline” ]] leest u het volledige interview.

Reageer op artikel:
HP/De Tijd-interviewster wint Studentenluis
Sluiten