Spring naar de content

Code oranje en de massahysterie

Zo, laten we de balans eens opmaken na de door de KNMI aangekondigde apocalyps. Want hoe doorstaat ons (momenteel niet zo heel erg) koude kikkerlandje zo’n code oranje? Welnu, dat blijkt eigenlijk allemaal heel erg mee te vallen. Tuurlijk, er is hier en daar een boom omgewaaid en er zijn plaatselijk flinke hagelstenen gevallen, maar op wat treinvertragingen na, heeft het onweer maar bar weinig menselijk leed veroorzaakt. Storm in een glas water dus?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hoewel je bij angstaanjagende berichten over hagelstenen ter grootte van duiveneieren, windstoten van 100 km/u door het hele land en honderden bliksemschichten per minuut wel zou verwachten dat het hele land in rep en roer zou zijn en het aangekondigde noodweer een spoor van dood en verderf zou trekken, is dat eigenlijk allemaal uitgebleven. Ja, in Wijk bij Duurstede heeft een koe het loodje gelegd omdat een boom die door de bliksem werd geveld juist op het arme beest terechtkwam. En in Apeldoorn is een aantal woningen onbewoonbaar geraakt vanwege brand na een blikseminslag. In Hoorn is een oudere dame in de sloot gewaaid, ook heel sneu natuurlijk, maar het lijkt er verder op dat de massale paniekzaaierij niet helemaal nodig was. Of is er juist zo weinig gebeurd omdat het ganse land op z’n qui-vive was?

Ook de aangepaste dienstregeling van de NS lijkt achteraf wat overdreven. Het besluit van het ov-bedrijf om ook bij uitblijven van het noodweer vast te houden aan de aangepaste vertrektijden, heeft her en der dan ook voor de nodige frustratie geleid, ook omdat informatie over het aangepaste rooster schaars was in verband met een website die uit de lucht was. 

Kortom, het lijkt allemaal wel mee te vallen met die destructieve krachten van zo’n code oranje. De spanning en de al dan niet relevante voorbereidingen en aanpassingen waarmee het volk vooraf te maken krijgt, lijken heviger gevolgen te hebben. Gelukkig krijgen we vandaag weer gewoon een druilerig herfstachtige zomerdag voor de kiezen die niet al te veel problemen moet veroorzaken. Ja, of het moeten de blaadjes op de rails zijn.